novo

Vojinović: Projekat ”Superškole” od ključne važnosti ne samo za Crnu Goru, već i za cijeli region

U organizaciji lokalne RYCO kancelarije u Evropskoj kući, danas je održan događaj kojim je najavljen početak implementacije nagrađenih projektnih ideja u okviru drugog kruga RYCO programa školskih razmjena pod nazivom “Superškole”.

Ministar prosvjete u tehničkom mandatu Miomir Vojinović je istakao da je projekat ”Superškole” od ključne važnosti ne samo za Crnu Goru, već i za cijeli region. 

”Regionalna razmjena učenika srednjih škola u okviru projekta ”Superškole” dodatno doprinosi izgradnji mostova između mladih ljudi, izgradnji međusobnog povjerenja, kao što daje doprinos izučavanju drugih kultura, rušenju predrasuda i na taj način definitivno kreira neku bolju budućnost za mlade cijelog regiona”, kazao je Vojinović.

On je naglasio da Ministarstvo prosvjete pruža nedvosmislenu podršku svim incijativama i projektima poput ovog, jer izgradnjom dugoročnih partnerstava između ustanova srednjeg obrazovanja, kreira se sveukupno jačanje regionalnih veza koje doprinose boljoj perspektivi mladih u regionu.

Vojinović je primijetio da je zahvaljujući uspjehu prvog kruga projekta ”Superškole” broj nagrađenih projekata skoro pa dupliran. 

”Podsjetiću da je u prvom krugu podržano 30 projekata, čime je realizovano 60 razmjena, 805 mladih ljudi učestvovalo je u razmjenama i 118 profesora iz regiona je bilo uključeno. Podatak da je sada nagrađeno 50 projekata i 100 srednjih škola iz regiona govori u prilog kvalitetu i uspjehu ”Superškola”, rekao je Vojinović.

On je čestitao svim nagrađenim školama iz Crne Gore, njih sedam, učešće u ovom dalekovidom i dugoročno korisnom programu koji će doprinijeti prosperitetu Crne Gore i svih zemalja Zapadnog Balkana.
Inače, srednje škole koje su nagrađene u drugom nastavku projekta ”Superškole” su:
· JU Srednja stručna škola Bar;
· JU Srednja stručna škola Bijelo Polje;
· JU Srednja stručna škola “Ivan Uskoković” Podgorica;
· JU Srednja mješovita škola “Bratstvo i jedinstvo” Ulcinj;
· JU Srednja Ekonomsko-ugostiteljska škola Nikšić;
· JU Srednja mješovita škola “25 maj” Tuzi;
· JU Obrazovni centar Plužine.

“Predstavnici svih nagrađenih škola su predstavili svoje projektne ideje koje se fokusiraju na promovisanje razmjene mladih, a samim tim, i na unapređenje procesa pomirenja i saradnje u regionu Zapadnog Balkana”, navodi se u saopštenju.

Pored Vojinovića i predstavnika škola učesnica projekta, na događaju su se obratili i ministar sporta i mladih Vasilije Lalošević, Oana Kristina Popa, šefica Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori, Peter Felten, Ambasador SR Njemačke, Kristijan Timonije, ambasador Republike Francuske i šef lokalne RYCO kancelarije Edin Koljenović.

Regionalni program školskih razmjena pod nazivom “Superškole” dio je projekta koji sufinansiraju Evropska unija i Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Republike Njemačke (BMZ), a sprovode ga Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) i Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: