novo

Vršnjačka edukacija na temu „Obrazovanje i prosvećenost štite nas od svakog zla

Povodom 18. oktobra – Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, učenici odeljenja IV2 organizovali su radionicu na temu „Obrazovanje i prosvećenost štite nas od svakog zla“, čiji su učesnici bili učenici odeljenja I2, II2 i II3.

Voditelji radionice bili su Iva Ljiljanić i Nikola Pupović.

Početak je bio rezervisan za igru asocijacija koju su pripremile Ena Pjevović i Dušica Gačević. Učesnici su kroz odgovore na pitanja pokazali koliko znaju o samoj temi. Zatim je prikazana prezentacija zahvaljujući kojoj su se učesnici upoznali sa pojmom trgovine ljudima, ko su trgovci a ko žrtve, koji su najčešći načini vrbovanja i kontrole žrtava, kako prepoznati žrtvu i kome se obratiti za pomoć. Prezentaciju su pripremile Ana Kapetanović, Tajra Ajanović, Jovana Vasilijević i Sara Vuković.

Nakon prezentacije, učesnici su imali priliku da pogledaju edukativni film „Pazi ko ti je prijatelj“ koji je pripremila Bobana Lazarević.

Zidne novine (pano) pod nazivom „Kako prepoznati trgovinu ljudima“ uradile su učenice drugog razreda Ana Despotović i Anja Anđelić.

Luka Vuković pripremio je nekoliko zadataka sa primerima trgovine ljudima i podelio ih učesnicima, koji su potom diskutovali o situacijama koje uzrokuju ovaj problem, posledicama koje nastupaju, da li su se takve situacije mogle sprečiti i kako i kome se obratiti za pomoć.

Aktivno učešće u diskusiji uzela su i gošće radionice: direktorica Bojana Grujić i pedagoginja Ivana Vukašinović.

Za kraj, učesnici su dobili zadatak da napišu kako se osećaju, šta su novo naučili, da li su nakon radionice promenili mišljenje o datoј temi, ali i da pošalju poruke široj javnosti.

Aktivni učesnici radionice bili su sledeći učenici: Lejla Bošković, Matija Cupara, Đorđe Kušljević, Ilija Lučić, Danilo Milikić, Ana Despotović, Anja Anđelić, Janko Petrović, Anja Vraneš, Iva Brajković, Lana Vuković, Miljana Peruničić, Milica Mijović, Anja Kalpačina, Sara Cvijović, Teodora Drobњak i Milica Zindović.

Mentorka učenicima bila je profesorica Adisa Malagić.

Trgovina ljudima, posebno ženama i decom, globalni je problem koji pogađa sve zemlje sveta i koji je u stalnom porastu. Mnoge društveno-ekonomske okolnosti pogoduju razvoju ove pošasti: visoka stopa nezaposlenosti, siromaštvo, socijalna isključenost, politička nestabilnost i izloženost porodičnom nasilju. Trgovina ljudima jedan je od najtežih oblika kršenja ljudskih prava jer ugrožava ljudsko dostojanstvo i integritet žrtava i njihovih porodica. Prvi korak ka suzbijanju ovog teškog krivičnog (ne)dela jeste informisanost i edukacija učenika o rizičnim situacijama i načinima izbegavanja zamki trgovaca ljudima. Osim toga, važno je i da učenici kritički posmatraju svet i društvo, upoznaju se sa mogućnostima zaštite sebe i drugih, ali i oblicima podrške onima kojima je pomoć potrebna.

Ova radionica je samo jedna u nizu aktivnosti Tima za prevenciju i suzbijanje nasilja i vandalizma u školi, a u saradnji sa Volonterskim klubom i Učeničkim parlamentom Gimnazije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: