novo

Za Pljevlja 160 knjiga

Podjelom ukupno 160 knjiga osnovnim i srednjim školama sa teritorije opštine Pljevlja, sjutra se nastavlja podjela vrijednih “Pobjedinih” izdanja školama na sjeveru Crne Gore.

Nakon Rožaja, Petnjice, Plava i Gusinja, akcija Pobjede se nastavlja u Pljevljima, gdje će u Gimnaziji “Tanasije Pejatović” biti uručeno svim osnovnim i srednjim školama po 10 knjiga istorijske i druge tematike, iz izdavačkog opusa „Pobjede“.

U društveno odgovornoj akciji, “Pobjeda“ će u sjevernim gradovima (Rožaje, Petnjica, Plav, Gusinje, Pljevlja, Bijelo Polje, Berana, Andrijevica, Kolašin, Mojkovac, Šavnik, i Žabljak) u kojima postoji najveća potreba obogaćivanja školskih biblioteka, svakoj od škola pokloniti po 10 knjiga – odnosno 870 knjiga ukupno.

Pobjeda je pokrenula u posljednje dvije godine obimne izdavačke poslove, i objavljeni su, između ostralog, djelo „Crnogorska istorija“ autora Živka Andrijaševića, izdanje u dva toma ,,Vijek Crne Gore 1918 – 2018”, kroz 2 knjige: “Sto ličnosti 1918-2018” i “Sto događaja 1918-2018”, autora Živka Andrijaševića i Milana Šćekića, kao i WERK – austrougarske tvrđave u Crnoj Gori, autora Radojice Pavićevića, Početak srpske okupacije autora Slobodana Boba Čukića, biografiju „Tito“ autora Džaspera Ridlija, kao i druga izdanja… Riječ je, kako o nagrađivanim izdanjima, tako i o djelima koja predstavljaju veliki iskorak u domaćoj istoriografiji, i prvoklasno su edukativno štivo za mlađe generacije.

Cilj ove akcije je podrška sistemu obrazovanju, kao i ukupnom očuvanju crnogorske istorije i istorijskog nasljeđa, posebno među najmlađim naraštajima.

Podjela knjiga se realizuje u saradnji sa projektom Ministarstva kulture „Živimo kulturu“, glavni pokrovitelj podjele knjiga na sjeveru Crne Gore je kompanija „Monteput“, dok je glavni pokrovitelj pljevaljske akcije kompanija “Rudnik uglja Pljevlja“.

Iz Rudnika uglja su, kao društveno-odgovorna kompanija, podržali aktivnosti promocije obrazovanja i očuvanja crnogorske istorije, kulturnog i istorijskog nasljeđa među najmlađim naraštajima.

Kroz donaciju Rudnika, škole u Pljevljima dobiće knjige istorijske tematike, i na taj način obogatiti fond školskih biblioteka i učiniti dostupnim mogućnosti obrazovanja učenika o istorijskim temama u Crnoj Gori.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: