novo

Za razvoj stručnog obrazovanja opredijeljeno 25,5 miliona eura

Projekat Regionalni fond za izazove RCF, vrijedan 25,5 miliona eura, namijenjen je razvoju stručnog obrazovanja, čime će se se obezbijediti veća stručnost radne snage prilagođena potrebama
tržišta rada, saopšteno je danas u Privrednoj komori PKCG.

Osnovni cilj fonda, kako je istaknuto na sastanku, je povećanje zapošljavanja učenika i polaznika programa stručnog obrazovanja i ojača saradnju između obrazovnih institucija i privrednih subjekata u ekonomijama Zapadnog Balkana. U PKCG su kazali da će fond u naredne četiri godine podržavati i projekte koje sprovode konzorcijumi sačinjeni od institucija za stručno osposobljavanje i obuku i partnerskih privatnih preduzeća, koja su uključena ili se planiraju uključiti u ovaj vid obrazovanja.

“Konzorcijumi obrazovnih institucija i kompanija, koji budu odabrani nakon procesa selekcije, moći će da dobiju bespovratna sredstva u iznosu od 150.000 do 600.000 eura. Države, shodno uslovima projekta, za njegovu realizaciju mogu dobiti od 10 do 25 odsto sredstava. Vrlo je bitno da se dobro pripremimo za ovaj projekat, motivišemo privredu i obrazovne ustanove kako bismo mogli da povučemo što više sredstava”, rekao je predsjednik PKCG Vlastimir Golubović.

U PKCG navode da će novac iz projekta biti usmjeren na razvoj novih ili proširenje i poboljšanje postojećih programa obuke, kroz ulaganja u infrastrukturne radove na radionicama, nabavku opreme i tehnologije potrebne za učenje kroz rad, obuku nastavnika, obuku trenera u preduzećima, savjetodavnu podršku, itd.

Dualno obrazovanje neophodno

Državni sekretar Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta Martin Ćalasan smatra da je dualno obrazovanje neophodno za funkcionisanje sistema stručnog obrazovanja. Ukazao je da se moraju otkloniti prepreke njegovom razvoju, a naročito ona koja se odnosi na podjelu odgovornosti u školovanju kadrova i u tom smislu obavezu poslodavaca da stipendiraju učenike završne godine dualnog obrazovanja.

“Jasna je moć ovog projekta i koliki su benefiti od njega, a potrebna je kvalitetna koordinacija kako bi svi učesnici to uvidjeli”, naglasio je Ćalasan, dodajući i da je neophodna snažna spona između Ministarstva, Centra za stručno obrazovanje i škola.

Predsjednik PKCG Golubović je ocijenio da je potrebna i što bolja promocija projekta u srednjim sa stručnim školama, kako bi se kreirali najbolji projekti i iskoristrila sredstva fonda. Direktor Sektora za obrazovanje u PKCG Mladen Perazić poručio je da projekat nije samo prilika za dualno i stručno obrazovanje, već i za provajdere obrazovanja odraslih.

“Imamo mnogo potencijala da prijavimo što više projekata, a time povećamo šansu da dobijemo sredstva”, naveo je Perazić.

Koordinator projekta Balša Ćulafić najavio je da će u srijedu biti objavljen prvi poziv za podnošenje Izjave o zainteresovanosti za podršku investicijama u projekte dualnog obrazovanja u okviru RCF-a, te nacionalni događaj koji će biti organizovan sedmicu kasnije.

“Zajedničkim radom sa Ministarstvom želimo da Crna Gora povuče maksimalan iznos sredstava koja su na raspolaganju. Sve informacije o RCF-u dostupne su na sajtu projekta i Privredne komore Crne Gore”, rekao je Ćulafić.

Načelnica Direkcije za opšte, srednje i stručno obrazovanje Zora Bogićević smatra da ovaj projekat dolazi u pravom trenutku, te da svi treba da se potrude kako bi se iz njega izvukao maksimum benefita za stručno obrazovanje. Ukazala je na značaj dualnog obrazovanja, što u preporukama potencira i Evropska komisija.

“Regionalno gledano, napravili smo značajan rezultat u oblasti dualnog obrazovanja i sada ne smijemo stati. Moramo još intenzivnije raditi na njegovoj promociji i afirmaciji”, rekla je Bogićević.

Najviše koristi za poslodavce

Predsjednik PKCG ukazao je da crnogorski poslodavci imaju najviše koristi od dualnog obrazovanja, jer, kako je objasnio, na taj način dobijaju kvalitetan kadar u deficitarnim zanimanjima. Golubović je najavio i skoro predstavljanje rezultata istraživanja o percepciji dualnog obrazovanja. On je ukazao na institucionalno partnerstvo Komore i donosilaca odluka, te ocijenio da će Ministarstvo u ovoj asocijaciji imati kvalitetnog saradnika na projektima od društvenog interesa.

“Kratko je informisao sagovornike sa ulogom Komore u razvoju sistema obrazovanja i ukazao na članstvo predstavnika Komore u Savjetu za visoko obrazovanje, Nacionalnom savjetu za obrazovanje i Savjetu za kvalifikacije. Komora aktivno učestvuje u promociji i realizaciji dualnog sistema obrazovanja i izdvaja sredstva na godišnjem nivou za stipendiranje 30 učenika koji su se opredijelili za deficitarna zanimanja. Istakao je intenzivne aktivnosti Komore u neformalnom obrazovanju kojim privrednicima prenosi najnovija znanja putem seminara, radionica, okruglih stolova”, kazali su u PKCG.

Oni navode da je novac za realizaciju projekta izdvojilo njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, a povjerena su Njemačkoj razvojnoj banci KfW. Glavni implementacioni partner KfW-u je Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana, čiji je glavni koordinator projekta predstavnik PKCG.

Na sastanku, kako je saopšteno iz PKCG, učestvovao je i potpredsjednik Komore Danilo Gvozdenović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: