novo

Za studente besplatno članstvo u narodnim bibliotekama

Centralna univerzitetska biblioteka (CUB) Univerziteta Crne Gore obilježiće i ove godine Nacionalni dan podizanja svijesti o bibliotekama, 5. oktobar, i to centralnim programom pod nazivom BIBLIOTEKE ZA STUDENTE koji će se održati u dvadeset narodnih biblioteka u Crnoj Gori, kao i organizacijom javne tribine pod nazivom Biblioteke u 21. vijeku: između nostalgije i evolucije.

Cilj obilježavanja Nacionalnog dana podizanja svijesti o bibliotekama je podsjećanje javnosti na važnost učešća biblioteka u procesu formalnog i neformalnog obrazovanja, kao i doprinos podizanju nivoa stručnosti bibliotečkog osoblja u Crnoj Gori i informacione pismenosti bibliotečkih korisnika.

Nacionalni dan podizanja svijesti o bibliotekama pokrenut je u okviru Erasmus+ projekta Mreže servisa za podršku bibliotečkoj mreži Zapadnog Balkana (LNSS) kroz modernizaciju biblioteka i nivoa stručnosti i kvalifikacija bibliotečkog osoblja u visokoškolskim institucijama u zemljama Zapadnog Balkana.

BIBLIOTEKE ZA STUDENTE

Zahvaljujući inicijativi Centralne univerzitetske biblioteke da narodne biblioteke u Crnoj Gori podrže navedenu akciju, u četvrtak, 5. oktobra, svi crnogorski studenti, bez obzira na to da li studiraju na državnom ili privatnim univerzitetima, moći će da se besplatno učlane u 20 narodnih biblioteka:

Andrijevica – Narodna biblioteka Andrijevica

Bar – Narodna biblioteka i čitaonica „Ivo Vučković“

Berane – Narodna biblioteka „Dr Radovan Lalić“

Bijelo Polje – Narodna Biblioteka – Centar za kulturu „Vojislav Bulatović Strunjo“

Budva – JU Narodna biblioteka Budve

Cetinje – Narodna biblioteka i čitaonica „Njegoš“

Danilovgrad – Gradska biblioteka „Mihailo Miho Vuković“

Herceg Novi – Gradska biblioteka i čitaonica Herceg Novi

Kolašin – Narodna biblioteka „Ljubo Anđelić“

Kotor – Gradska biblioteka i čitaonica Kotor

Mojkovac – Narodna Biblioteka / Centar za kulturu „Nenad Rakočević“

Nikšić – Narodna biblioteka Njegoš

Plav – Narodna biblioteka / Centar za kulturu Plav

Plužine – Gradska biblioteka Plužine

Pljevlja – Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“

Podgorica – Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“

Rožaje – Narodna biblioteka Rožaje

Ulcinj – Narodna biblioteka Mirko Srzentić

Šavnik – Narodna biblioteka Šavnik

Tivat – Gradska biblioteka

BIBLIOTEKE U 21. VIJEKU : IZMEĐU NOSTALGIJE I EVOLUCIJE

Javna tribina, koja se organizuje takođe 5. oktobra, u zgradi Rektorata sa početkom u 19 časova, biće posvećana naučnoj, profesionalnoj i društvenoj poziciji bibliotekarstva u odnosu na istorijsko i teorijsko nasljeđe, teorijskim i prakičnim aspektima kritičkog bibliotekarstva u procesu preispitivanja identiteta i integriteta biblioteka i bibliotekara, zatim odnosu biblioteka i tzv. Z generacije, te poziciji biblioteka i formalnog obrazovanja bibliotekara u Crnoj Gori i svijetu.

Na tribini će govoriti prof. dr Gordana Stokić Simončić, profesorica na Katedri za bibliotekarstvo i informatiku Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Mario Hibert, profesor na Odsjeku za Informacijske nauke na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, i mr Bosiljka Cicmil, direktorka Centralne univerzitetske biblioteke Univerziteta Crne Gore. Moderator Tribine je mr Ognjen Savić, viši bibliotekar Centralne univerzitetske biblioteke.

OKRUGLI STO O BIBLIOTEKAMA BOKE

Povodom Nacionalnog dana podizanja svijesti o bibliotekama, Pomorska biblioteka Pomorskog fakulteta Kotor i Gradske biblioteke i čitaonice Kulturnog centra „Nikola Đurković” Kotor organizuju okrugli sto na temu „Biblioteke Boke – nekad i sad”. Okrugli sto će se održati u Multimedijalnoj sali Kulturnog centra „Nikola Đurković” u petak, 6.oktobra sa početkom u 10:00 sati.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: