novo

Zamajac kreativnih ideja i inovacija dolazi iz Pljevalja

Već treću godinu zaredom učenici gimnazije „Tanasije Pejatović“ učestvuju na nacionalnom takmičenju učeničkih kompanija, koje organizuju „Dostignuća mladih u Crnoj Gori“, u saradnji sa Centrom za stručno obrazovanje, Zavodom za školstvo i „Dostignućima mladih u Srbiji“.

Četiri tima koja su se plasirala u polufinale ovog takmičenja za školsku 2023/24. godinu su

EDUMedic – kreira ručno rađenu igru koja spaja edukaciju i zabavu, fokusirajući se na prvu pomoć za sve uzraste na našem i engleskom jeziku. Članice kompanije su mlade preduzetnice naše škole: Jelena Japundžić, Nađa Stanić, Zorana Popadić, Sofia Golubović i Ivana Živković.✓

📖Studenko – aplikacija za personalizovanu podršku u učenju svih predmeta, prilagođena individualnim potrebama učenika. Kreatori ove aplikacije su: Ana Knežević, Ilija Lučić i Monika Stevanović.✓

🔦Avantia Tech – inovativno osvjetljenje sa senzorima koji prilagođavaju intenzitet svjetla, štedeći energiju i čuvajući zdravlje očiju. Autori ove inovativne ideje su: Mihailo Knežević, Damjan Mijatović, Harun Delić i Matija Bošković.✓

🩹CST – pametni flasteri i zavoji sa senzorima koji ubrzavaju zarastanje rana i smanjuju mogućnost ožiljaka. Članice kompanije, koja koristi inovativnu tehnologiju u oblasti zdravstvene zaštite, su: Lara Mazalica, Dunja Dragašević, Ana Despotović i Tamara Grbović.✓

Profesorica Adisa Malagić mentorka je svim preduzetničkim timovima iz naše škole.

Prva faza takmičenja učeničkih kompanija u Crnoj Gori održana je 17. aprila onlajn putem. Oko 40 kompanija uzelo je učešće.

Svaka učenička kompanija imala je priliku da podijeli prezentaciju i predstavi kompaniju stručnom žiriju, koji je nakon toga postavljao pitanja učenicima i dao stručni osvrt.

Pored kvaliteta prezentacije, žiri je ocjenjivao i kvalitet kompanijskog izvještaja, osvrt biznis mentora na rad učeničke kompanije, kvalitet i inovativnost virtual expo štanda na „GEN-E 2024“, prijave učeničkih kompanija na onlajn „GEN-E“ takmičenjima i primjenu smjernica sa onlajn treninga i mentorskih sesija.

Na osnovu pomenutih kriterijuma, žiri je donio odluku o finalistima, koji će se predstaviti na nacionalnom takmičenju učeničkih kompanija „GEN-E MNE 2024“, u Podgorici, 8. i 9. maja. Među 20 najboljih kompanija, finalista, tri su naše Gimnazije kompanije, i to: „EDUMedic“, „Avantia Tech“ i „Studenko“.

Mladi mogu promijeniti svijet svojim inovativnim idejama. Pružimo podršku preduzetničkom duhu i budućim uspjesima naših učenika!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: