Završen „FESTIVAL PRIJATELJSTVA

U Pljevljima je danas potpisivanjem „Memoranduma za buduću saradnju“ okončana trodnevna manifestacija „Festival prijateljstva“ koji je u Pljevljima okupio oko 45 učesnika iz regije, u okviru projekta „Fudbal i prijeteljstvo za rodnu ravnopravnost “ koji sufinansira Fond za Zapadni Balkan/Western Balkans Fond u okviru MOVE Grants sheme. Ovaj projekat se realizuje u partnerstvu sa Ženskim fudbalskim klubom “Biljanini izvori” iz Ohrida, Sjeverna Makedonija i Ženskim fudbalskim klubom “Mladost” iz Rogatice, Bosna i Hercegovina.

U okviru manifestacije igrale su se fudbalske utakmice i održane zabavno-edukativne aktivnosti. Ono što je interesantno svaka ekipa bila je mjesovita, sastavljena od fudbalerki iz tri države učesnice kampa.

Takođe održane su i sesije na kojima je bilo riječi o prednostima i mogućnostima sporta za djevojčice u manjim lokalnim zajednicama kao i diskusije i razmjene mišljenja o važnim temama: stanje mladih u zajednici i državi, goruća pitanja i način njihovog rješavanja. Tokom sesije bilo jevriječi o tome kako mladi mogu učiniti da se promijeni status i uloga djevojaka u sportu.

Tokom slobodnog vremena djevojčice su obišle istorijske i vjerske znamenitosti Pljevlja manastir Svetu Trojicu i Husein-pašinu džamiju.

Naravno da je orojekat „Fudbal i prijeteljstvo za rodnu ravnopravnost“ izuzetno značajan, a svrha projekta je pokrenuti mobilnost, saradnju i dijalog između djevojaka i njihovih trenera iz regije Zapadnog Balkana. Kroz projekat učesnicama se pruža prilika da steknu nova prijateljstva i iskustva i sa se uključe se u dijalog i dugoročnu saradnju. Osnovni ciljevi su: promovisanje rodne ravnopravnosti i jednakosti, motivacija za djevojčice da se uključe u sportske aktivnosti i promovisanje zdravih stilova života.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: