Pitajte Psihologa MenuForum NavigationForumActivityPost Reply: Postavite nam pitanje <blockquote><div class="quotetitle">Quote from <a class="profile-link highlight-admin" href="#">mladicg</a> on 16. Septembra 2025., 7:57</div><blockquote> <div class="quotetitle">Quote from Guest on 15. Septembra 2025., 23:08</div> Pozdrav, u zadnje vrijeme mi se desava da sam neraspoložen....Kako da znam je li ovo samo loš dan ili sam stvarno u depresiji?</blockquote> Razlikovanje između „lošeg dana“ i depresije može biti suptilno, ali postoje stručni pokazatelji: <strong><b>Trajanje</b></strong> – Loš dan obično prođe u roku od nekoliko sati ili najviše jednog-dva dana. Depresivno raspoloženje traje <strong><b>najmanje dvije sedmice</b></strong>, a često i duže. <strong><b>Intenzitet i širina simptoma</b></strong> – Depresija uključuje više od tuge: gubitak interesa ili zadovoljstva u aktivnostima, umor, poremećaj sna ili apetita, osjećaj bezvrijednosti ili krivice, teškoće koncentracije. Loš dan obično ne donosi sve ove simptome odjednom. <strong><b>Funkcionalnost</b></strong> – Ako osjećaj tuge ili praznine značajno ometa svakodnevno funkcionisanje – posao, školu, odnose – to može biti znak depresije. Loš dan obično dopušta da i dalje obavljaš osnovne zadatke. <strong><b>Učestalost</b></strong> – Pojedinačni loši dani su normalni. Depresija se javlja <strong><b>učestalo</b></strong>, s malo ili nimalo „dana odmora“ između epizoda tuge i bezvoljnosti. <strong><b>Fizički simptomi</b></strong> – Depresija često dolazi s tjelesnim simptomima: promjene u apetitu ili težini, bolovi, glavobolje, usporenost u pokretu ili govoru. Pojedinačni loš dan rijetko uključuje ove tjelesne promjene. Ukratko: loš dan je prolazan i izolovan događaj; depresija je dugotrajan obrazac koji utiče na emocije, ponašanje i svakodnevno funkcionisanje. Srdačan pozdrav, Danilo Milikić Psiholog</blockquote><br> Cancel Total Views: 52131Share this: Click to share on Facebook (Opens in new window) Facebook Click to share on X (Opens in new window) X Like this:Like Loading...