Pitajte Psihologa MenuForum NavigationForumActivityPost Reply: Postavite nam pitanje <blockquote><div class="quotetitle">Quote from <a class="profile-link highlight-admin" href="#">mladicg</a> on 19. Septembra 2025., 7:38</div><blockquote> <div class="quotetitle">Quote from Guest on 18. Septembra 2025., 22:12</div> Poštovani, imam mnogo problema. Ne znam kako da sa roditeljima razgovaram o temama koje se tiču psihičkog života. Zatim strah me je sa iskažem svoje mišljenje i stav jer mislim da će se neko uvrijediti. Volio bih kada bih umio da se zauzmem za porodicu i prijatelje, jer su to oni koji mi najviše znače. Strah me je od toga da neko misli loše o meni. Želio bih da budem bolji za porodicu i prijatelje i da ne dopuštam svima da rade šta žele. Želim da imam svoje ja.</blockquote> Zdravo, <p data-start="23" data-end="458">Vaša briga da budete bolji za porodicu i prijatelje, a istovremeno da sačuvate sopstveni identitet, pokazuje snažnu potrebu za ličnim razvojem i zrelim međuljudskim odnosima. Strah od tuđeg mišljenja i izbjegavanje konflikta razumljivi su, ali dugoročno mogu dovesti do gubitka osjećaja vlastite vrijednosti i nezadovoljstva u odnosima. Put ka promjeni ne podrazumijeva nagle ili drastične poteze, već niz malih, promišljenih koraka.</p> <p data-start="460" data-end="946">Ključni elementi tog puta su: <strong data-start="490" data-end="523">otvorena i mirna komunikacija</strong>, korišćenje <em data-start="536" data-end="548">„I-poruka“</em> kako biste izrazili sopstvena osjećanja bez optuživanja, te postupno <strong data-start="618" data-end="644">vježbanje asertivnosti</strong> – sposobnosti da kažete „da“ ili „ne“ u skladu sa svojim potrebama. Jednako važno je <strong data-start="730" data-end="765">preispitivanje negativnih misli</strong> („Ako kažem šta mislim, svi će se naljutiti“) i njihova zamjena realističnijim stavovima („Mogu iznijeti svoje mišljenje uz poštovanje, a reakcija drugih nije moja odgovornost“).</p> <p data-start="948" data-end="1282">Briga o sopstvenom emocionalnom zdravlju – kroz dovoljno sna, fizičku aktivnost i podršku bliskih osoba – dodatno jača sigurnost i smanjuje osjetljivost na kritiku. Ako primijetite da strah ili tjeskoba ipak ometaju svakodnevni život, razgovor s psihologom ili psihoterapeutom može biti dragocjena podrška i ubrzati proces promjene.</p> <p data-start="1284" data-end="1718" data-is-last-node="" data-is-only-node="">Dosljednim malim koracima, strpljenjem i spremnošću na učenje, moguće je izgraditi stabilno „svoje ja“: da budete brižna i podržavajuća osoba za porodicu i prijatelje, ali i da jasno čuvate vlastite granice i potrebe. Ako imate dodatna pitanja ili želite detaljnije da razradite pojedine korake, slobodno ih postavite – otvoren dijalog je uvijek dobrodošao i može pomoći da pronađemo rješenja prilagođena upravo vašoj situaciji.</p> <p data-start="1284" data-end="1718" data-is-last-node="" data-is-only-node="">Srdačan pozdrav,</p> <p data-start="1284" data-end="1718" data-is-last-node="" data-is-only-node="">Danilo Milikić</p> <p data-start="1284" data-end="1718" data-is-last-node="" data-is-only-node="">Psiholog</p></blockquote><br> Cancel Total Views: 52162Share this: Click to share on Facebook (Opens in new window) Facebook Click to share on X (Opens in new window) X Like this:Like Loading...