Pitajte Psihologa MenuForum NavigationForumActivityPost Reply: Predstava ,,Shvati me vremenom“ Teodore Kipe premijerno izvedena u KIC-u Ne smijemo zaboraviti da su djeca ranjiva grupa <blockquote><div class="quotetitle">Quote from <a class="profile-link highlight-admin" href="#">mladicg</a> on 24. Maja 2025., 21:59</div><!-- wp:paragraph --> <p>: Prvi čin se bavi ucjenom, drugi sajber nasiljem, a treći se bavi prisilom i maniplacijom i koristimo opojne droge u njemu. To su tri pokazatelja jednih od najbolnijih vrsta nasilja među osnovcima – istakla je Kipa</p> <!-- /wp:paragraph --> <!-- wp:paragraph --> <p>Predstava ,,Shvati me vremenom“ <strong>Teodore Kipe</strong>, namijenjena djeci starijoj od 11 godina, ali i odraslima, koja se bavi temom vršnjačkog nasilja među osnovcima, premijerno je izvedena u Velikoj sali KIC-a ,,Budo Tomović“.</p> <!-- /wp:paragraph --> <!-- wp:paragraph --> <p>Nastala je po dramskom komadu koji je nagrađen na Kotorskom pozorišnom festivalu i na regionalnom konkursu ,,Od malih nogu“. U središtu radnje je dječak koji se zbog svoje ,,različitosti“ – dobrih ocjena, povučenosti i neuklapanja u klišee ,,popularnih“ – suočava sa sve brutalnijim oblicima nasilja, od omalovažavanja do digitalnog zlostavljanja – zbog čega završava na dječjoj psihijatriji. Ova drama otvara prostor za tihe razgovore koje prečesto izbjegavamo: kako prepoznati patnju, kako reagovati i kako biti oslonac djeci.</p> <!-- /wp:paragraph --> <!-- wp:paragraph --> <p>Kipa, osim teksta, potpisuje i produkciju predstave, dok režiju i dramaturgiju potpisuju glumci koji igraju u predstavi: Maša Božović, Marija Đurić, Miloš Kašćelan i Ognjen Sekulić. U glumačkoj podjeli je i beskrajno harizmatična, desetogodišnja Ines Vratnica.</p> <!-- /wp:paragraph --> <!-- wp:heading {"level":3} --> <h3 class="wp-block-heading">BOLNA TEMA</h3> <!-- /wp:heading --> <!-- wp:paragraph --> <p>Kipa je kazala da su glumci napravili rediteljski koncept kakav je njima bio prijemčiv, s obzirom na to da su jedna koherentna grupa koja je međusobno povezana.</p> <!-- /wp:paragraph --> <!-- wp:paragraph --> <p>- Vjerujem da su uspjeli da približe ljudima tu zamsiao i temu o vršnjačkom nasilju koja nije laka za prenošenje. Teško je jer ne smijete nekoga da osudite i nekog da povrijedite, to je bolna tema kad treba da se prenese. Mislim da smo uspjeli da je prenesemo, da dođe do srca i da ne rastuži, a da ipak rastuži dovoljno da bismo mogli da je osjetimo i razumijemo – rekla je Kipa.</p> <!-- /wp:paragraph --> <!-- wp:paragraph --> <p>Ona je otkrila kako je dobila inspiraciju za pisanje ovog komada.</p> <!-- /wp:paragraph --> <!-- wp:paragraph --> <p>- Majka mi je iz prosvjete, ona je učiteljica u OŠ ,,Milorad Musa Burzan“ u Podgorici. Oni su prije pet godina radili neki seminar o vršnjačkom nasilju, imali su dosta dokumentacije o tome. Onda je to došlo do mojih ruku, a ona je izrazila želju da napišem komad o vršnjačkom nasilju. Tako sam ga i napisala, u odnosu na te priče koje su se zaista desile u školama, nisam ih ja izmislila, samo što sam izmijenila kontekst, ostavila sam suštinu. Možda sam izmijenila identitete tih ljudi, ali u suštini taj problem koji se desio kroz ta tri čina je postao dio komada. Prvi čin se bavi ucjenom, drugi sajber nasiljem, a treći se bavi prisilom i maniplacijom i koristimo opojne droge u njemu. To su tri pokazatelja jednih od najbolnijih vrsta nasilja među osnovcima – istakla je Kipa.</p> <!-- /wp:paragraph --> <!-- wp:paragraph --> <p>Prema riječima Božović, igranje u ovoj predstavi bilo je izazovno zato što je igrala uzrast koji joj je već sad jako dalek. Ona je istakla da joj je za tumačenje lika Nikolije trebalo mnogo razumijevanja.</p> <!-- /wp:paragraph --> <!-- wp:paragraph --> <p>- Sva ta djeca koja se dese tu na sceni i koja žive su toliko kompleksna i vuku mnogo skrivenih nedostataka iz svog djetinjstva, porodice, okruženja da oni samo jednostavno drugačije izražavaju sve te potisnute emocije. Mislim da Nikolija nije našla drugi način da se izbori sa svijetom koji je okružuje do ovim sredstvima koja su bolna za druge. Ne smijemo da zaboravimo koliko su sva djeca ranjiva grupa i da je korijen problema uvijek izvan njih – kazala je ona.</p> <!-- /wp:paragraph --> <!-- wp:heading {"level":3} --> <h3 class="wp-block-heading">IZ ISKUSTVA</h3> <!-- /wp:heading --> <!-- wp:paragraph --> <p>Kašćelan je rekao da smo svi u nekom trenutku svog odrastanja, ali i u svakom drugom životnom dobu, oni koji trpe ili oni koje vrše nasilje.</p> <!-- /wp:paragraph --> <!-- wp:paragraph --> <p>- Nije da mi je nepoznato, naravno da smo namaštavali naše situacije, ali prosto svako je to negdje prošao i mogao je iz svog i iskustva kolega da traži ono nešto što može da koristi u igri – istako je on.</p> <!-- /wp:paragraph --> <!-- wp:paragraph --> <p>Ovaj pozorišni projekat podržalo je Ministarstvo kulture i medija na konkursu za kulturno-umjetničko stvaralaštvo 2024. godine, a realizuje se u produkciji ŽIŽArt d.o.o, platforme koja se tri godine unazad bavi angažovanom umjetnošću.</p> <!-- /wp:paragraph --> <!-- wp:heading {"level":3} --> <h3 class="wp-block-heading"><strong>Nećemo da igramo besplatno</strong></h3> <!-- /wp:heading --> <!-- wp:paragraph --> <p>Na pitanje kada će ponovo igrati predstavu i postoji li mogućnost da igraju u školama, Teodora Kipa nije imala precizan odgovor, ističući da ,,od umjetnosti ljudi jako teško zarađuju“.</p> <!-- /wp:paragraph --> <!-- wp:paragraph --> <p>- Znamo da je jako plemenita namjera da se povežemo sa školama. To je jako teško organzovati, osim ukoliko nam neko ne izađe u susret finansijski. Da bi se predstava izvela nama trebaju honorari za glumce, majstore svjetla, tonca, scenografa, nekoga ko će da koordinira projektom. I ako mi svi imamo minimalne honorare, to je minimum 800 eura. Predstava realno košta 1.200 eura. Mogli bismo za 800 da je uradimo zato što smo mi umjetnici, zato što smo dobre volje i uradili bismo to zbog te djece. Ali besplatno ne. Više nećemo to da radimo – rekla je Kipa.</p> <!-- /wp:paragraph --> <!-- wp:paragraph --> <p>Dodala je i da su voljni da sarađuju.</p> <!-- /wp:paragraph --> <!-- wp:paragraph --> <p>- Voljeli bismo da predstava bude dio pozorišnih institucija, da bude dio programa, a da se nađe neka vrsta saradnje, ali vrsta saradnje koja neće da nam onemogući da zaradimo od ovoga što smo kreirali. Znate, mi ne tražimo previše, jer inače ne bismo bili umjetnici. Ali da ne bude nauštrb nas – kazala je ona.</p> <!-- /wp:paragraph --> <!-- wp:paragraph --> <p>Izvor: pobjeda.me</p> <!-- /wp:paragraph --></blockquote><br> Cancel Total Views: 5336Share this:FacebookXLike this:Like Loading...