Pitajte Psihologa

Forum Navigation

Klinka sa Novske skalinade sad zrela trkačica

Prvi put Hanna Rozhko prijavila se za trku 2016. - kad joj je bilo devet godina, danas je punoljetna i viđena je na svim crnogorskim, ali i trkama u regionu, i kaže da ne planira da stane

Novska skalinada, godina 2016, Hanna Rozhko, tada devetogodišnjakinja, bila je najmlađa učesnica trke. Od tada, danas punoljetna Ukrajinka, koja sa porodicom već skoro deset godina živi u Crnoj Gori, iznova traži novi izazov, pa se već oprobala i u sportovima koji, osim trčanja, uključuju i druge - plivanje, vožnju bicikla, ali i u nekim od planinskih sportskih disciplina, kao što je planinsko (trail) trčanje...

U razgovoru za “Vijesti” kaže da pobjeda na trci nije najvažnija, da je posebno srećna kad pobjeđuje sebe i da je mnogo raduje druženje i što na trkama ima priliku da upozna ljude sličnih interesovanja.

Osamnaestogodišnja Hanna Rozhko rođena je u Ukrajini, u gradu Dnipro. Njena porodica, kaže, odlučila je da ostane u Crnoj Gori nakon jednog godišnjeg odmora koji su proveli na primorju.

“Kad mi je bilo osam godina, sa roditeljima sam došla na odmor, plan je bio da provedemo deset dana u Budvi. Nama se, međutim, mnogo svidjelo i ostali smo ovdje da živimo. Uskoro će biti 10 godina kako živimo u Crnoj Gori. Najprije smo, sedam i po godina, živjeli u Herceg Novom, posljednje dvije živimo u Podgorici”, kazala je ona u razgovoru za “Vijesti”.

Hanna je nedavno napunila 18 godina i učenica je završnog, IV razreda Srednje građevinsko-geodetske škole “Inž. Marko Radević” u Podgorici, smjer visokogradnja.

Hanna Rozhko
foto: Privatna arhiva

U svojih 18 godina, već polovinu trči i učestvuje u različitim trkama.

“Sve je počelo 2016. godine, tada smo živjeli u Herceg Novom, majka je vidjela objavu za Novsku skalinadu na nekom stubu, tada još sve to nije bilo toliko popularno i dostupno na internetu. Rekla sam majci da želim da probam. Imala sam devet godina, to je bila moja prva trka. Mnogo mi se svidjelo. Tada sam bila i najmlađa učesnica”, priča ona.

Nakon prve Skalinade u Herceg Novom, Hanna je svake godine na toj trci:

“To je postala tradicija koju poštujem deset godina”.

Na prvoj Novskoj skalinadi 2016. godine
Na prvoj Novskoj skalinadi 2016. godinefoto: Privatna arhiva

Već naredne godine, nakon prve Novske skalinade, Hanna je učestvovala i na drugim trkama, među kojima je i Kotorska skalinada, a kao desetogodišnjakinja oprobala se prvi put i u duatlonu.

Duatlon je atletsko takmičenje koje obuhvata dvije sportske discipline, trčanje i vožnju bicikla.

Godine 2019. učestvovala je prvi put i na akvatlonu, a 2021. prijavila se i završila i Bokeški triatlon u Perastu, u disciplini “super sprint”.

Akvatlon podrazumijeva plivanje i trčanje određene distance. Triatlon je zbir duatlona i akvatlona i obuhvata sportske discipline plivanje, trčanje i vožnju bicikla. Disciplina “super sprint” u kojoj se Hanna takmičila u Perastu podrazumijeva 370 metara plivanja, 10 kilometara vožnje bicikla i 2,5 kilometra trčanja.

Porodica Rozhko iz Herceg Novom u Podgoricu doselila se prije dvije godine, početkom 2023.

“Ovdje treniram u dva kluba, trčanje u Atletskom klubu ‘Milenijum’, a plivanje u Plivačkom vaterpolo klubu ‘Budućnost’. Uslovi za treninge trčanja su dobri, u Podgorici ima nekoliko baš lijepih parkova gdje možemo da treniramo. Na plivanje idem posljednjih pola godine, i već sam se takmičila u Bosni i Hercegovini, Nikšiću, na prvenstvu Crne Gore. Za sada to su dva moja omiljena sporta”, kaže ona.

Hanna trči obično distance pet i deset kilometara. Pet je trčala na “Love run” u Podgorici, Trci oslobođenja Herceg Novi, na Bokeškom maratonu, “Festive run”... Deset na Podgorica Millenium run, Podgorička desetka...

“Volim i trejlove, najduži na kojem sam učestvovala je Boka Bay trail prošle godine, kada sam učestvovala u distanci 17,1 kilometar, iz Tivta do Kotora. Na tu trku želim da se vratim i da istrčim ponovo”, kaže.

Hanna Rozhko

Učestvovala je i na trci sa preprekama “Gladiator”, koja je 2023. organizovana na Lovćenu, te u Bosni i Hercegovina.

“Baš je bilo lijepo,sigurno bih posjetila sličnu trku ponovo”, poručuje.

Trke za Hannu nisu samo nadmetanja sa drugim učesnicima:

“Pobjediti je lijepo, ali ja baš volim i druženje, imam jako mnogo drugova i drugarica koji sam upoznala na trkama. Mnogo sam srećna što poznajem toliko lijepih i talentovanih ljudi, to mi grije srce. Srećna sam i kad ja postižem rezultate, naravno, a i kad pobjeđujem sebe”.

Hanna je lani prvi put učestovala i u jednodnevnom izazovu Lyra, koje je tada u tom formatu i prvi put organizovano u Crnoj Gori, u okviru Highlander Crna Gora događaja.

Highlander je višednevna planinarska avantura, organizuje se na više lokacija u svijetu: Americi, Aziji, Australiji/Okeaniji, Evropi... U regionu, organizuje se u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji. U Crnoj Gori, gdje se Highlander organizuje na Durmitoru, do prošle godine prijave su bile moguće samo na petodnevni izazov - Herkules. Lani, prvi put, organizatori su ponudili i jednodnevni, Lira.

“To je bilo baš lijepo iskustvo, upoznala sam nove ljude sa kojima dijelim interesovanja i sigurna sam da želim da ponovo probam nešto slično”, kaže Hanna.

Na Durmitoru je tada bila sa majkom. Njih dvije, dodaje Hanna, povremeno idu i same na planinarenje. I to nije jedina njihova zajednička avantura:

“Prije četiri godine išle smo biciklom iz Herceg Novog u Budvu i nazad za dva dana, pa isto iz Herceg Novog do Luštice, isto smo noćile, ali tada u šatorima”.

Preseljenje u Podgoricu, za Hannu je značilo i više mogućnosti da učestvuje na različitim trkama.

“Kad smo prešli da živimo u Podgoricu, počela sam da više putujem na različita takmičenja i u druge gradove. To mi se baš sviđa i volim to. Hvala roditeljima koji me u tome podržavaju”.

Uz sport, Hanna i crta, izrađuje torbice, privjeske za ključeve, a voli i da kuva.

Hanna Rozhko

“Moja maja izrađuje igračke, i ja joj pomažem, vodim i njen Instagram nalog. I ja mnogo toga izrađujem rukama: crtam, pravim torbice, privjeske za ključeve, različite predmete od drveta (privjeske, kućice...), stone igre, a volim i da kuvam i pripremam torte, palačinke, mafine...”.

Hanna Rozhko

Kad je sport u pitanju, sagovornica “Vijesti” ide dalje:

“Želim da idem dalje i postižem još bolje rezultate”.

izvor: vijesti.me

Loading

Total Views: 6144
Back To Top