novo

Dan bezbjednog interneta

Bezbjednost na internetu je veoma važna tema i o njoj nije dovoljno govoriti samo onda kada se taj dan zvanično obilježava, a to je 7. februar.

U našoj školi će mjesec februar biti posvećen ovoj temi. Kroz različite aktivnosti ćemo pokušati da ukažemo na važnost bezbjednog boravka u virtuelnom prostoru.

Svjedoci smo da se nasilje na internetu dešava svakodnevno u manjoj ili većoj mjeri. Nekada i bezazlena šala može da dovede do ozbiljnih posljedica. Nasilje na internetu je veoma često vršnjačko nasilje koje može biti dugotrajno i opasno.

Tokom prošle sedmice, za učenike prvog razreda organizovane su radionice na ovu temu. Radionice su realizovale profesorice informatike Mirka Popadić i Ljiljana Ranevski.

U uvodnoj aktivnosti smo ispitali koliko su društvene mreže prisutne u životu učenika. Zaključili smo da su učenici u velikoj mjeri prisutni na društvenim mrežama.

Vršnjačke edukatorke Iva Ljiljanić, Bobana Lazarević i Ana Kapetanović, učenice trećeg razreda, za učenike su pripremile prezentaciju i upoznale ih sa vrstama nasilja na internetu i načinima zaštite.

Zatim su učenici podijeljeni u grupe i svaka grupa je dobila problemsku situaciju (na pimjer: vaš identitet je ukraden, neko je objavio vašu sliku sa kompromitujućim sadržajem, neko vam šalje prijeteće poruke i slično) i trebalo je da opišu kako se osjećaju u toj situaciji, kome će se povjeriti i od koga će zatražiti pomoć.

Svaka grupa je prezentovala svoje zaključke.

Opšti utisak je da učenici razmišljaju veoma zrelo i da znaju od koga bi trebalo da zatraže pomoć.

Na kraju smo došli do zaključka da treba biti obazriv prilikom otvaranja naloga na društvenim mrezama, da treba paziti sa kim komuniciramo i šta objavljujemo na svom profilu.

Najvažnije od svega je da, ukoliko dođe do problema, sačuvamo dokaze i potražimo pomoć od osoba u koje imamo povjerenja, kao i od nadležnih institucija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: