Pitajte Psihologa MenuForum NavigationForumActivityPost Reply: KURĆEHAJIĆ: “PISANJE NIJE SAMO ŠKOLSKA OBAVEZA, VEĆ PROSTOR SLOBODE, IZRAŽAVANJA I KREATIVNOSTI” <blockquote><div class="quotetitle">Quote from <a class="profile-link highlight-admin" href="#">mladicg</a> on 29. Maja 2025., 23:03</div><!-- wp:paragraph --> <p>“Djecu podstičemo da misle, da promišljaju, da posmatraju svijet oko sebe, da se izraze riječima i zato ne čudi što iz godine u godinu osvajaju nagrade na literarnim konkursima i smotrama besjede, kako na opštinskim tako i međunarodnim” kazala je profesorica književnosti u OŠ”Risto Ratković” Elvira Kurćehajih.</p> <!-- /wp:paragraph --> <!-- wp:paragraph --> <p>U emisiji “Riječ o školstvu” Radija Bijelo Polje, Kurćehajić je sa svojim učenicama Lejlom Guberinić, Sarom Konatar i Isidorom Pešić govorila o literarnoj sekciji u toj školi, kreativnosti učenika, ali i planovima za dalji rad.</p> <!-- /wp:paragraph --> <!-- wp:paragraph --> <p>“Drago mi je što danas imam priliku da govorim o radu koji već godinama s ljubavlju i predanošću njegujemo u našoj školi, o radu s decom, o njegovanoj riječi, o pisanju koje nije samo školska obaveza, već prostor slobode, izražavanja i kreativnosti” kazala je Kurćehajić.</p> <!-- /wp:paragraph --> <!-- wp:paragraph --> <p>Ona je istakla da literarnu sekciju pohađa oko 25 učenika od četvrtog do devetog razreda. Istakla je da je posebno zanimljivo što su grupe mješovite - mladi uče od starijih, a stariji kroz rad sa mlađima razvijaju strpljenje i liderske veštine i kako je navela, upravo ta raznovrsnost čini njihov rad dinamičnim i bogatim.</p> <!-- /wp:paragraph --> <!-- wp:paragraph --> <p>Ona je dodala da djeci savjetuje da budu svoji, da ne pišu ono što misle da drugi žele da čuju, već, kako je kazala, ono što osjećaju.</p> <!-- /wp:paragraph --> <!-- wp:paragraph --> <p>“Učim ih da se svaka dobra priča rađa iz iskrenosti, da je pisanje proces, a ne rezultat. Savetujem ih da čitaju, da zapisuju svoje misli, da se ne boje grešaka, jer se iz njih uči. Takođe, stalno ponavljamo da nije važno da svi tekstovi budu savršeni , važno je da budu živi , autentični i da nose poruku” istakla je Kurćehajić I dodala:</p> <!-- /wp:paragraph --> <!-- wp:paragraph --> <p>“Ponosna sam na njihove uspehe, ali još više na način na koji dolaze do njih. Radeći sa njima, svjedočim koliko su talentvani, maštoviti, empatični” dodala je ona.</p> <!-- /wp:paragraph --> <!-- wp:paragraph --> <p>A uspjesi ne izostaju. Lena Petrović, osvojila je 2. mjesto na Međunarodnom književnom festivalu „Deca među narcisima“ koji se održava na Zlatiboru,na međunarodnom literarnom konkursu „Najlepša mama na svetu – moja mama“, koji organizuje Dečji savez grada Vranja, učenica IX razreda, Sara Konatar osvojila je 2. a 3. Tajra Kalic 3.</p> <!-- /wp:paragraph --> <!-- wp:paragraph --> <p>Mjesto, na 19. Međunarodnom festivalu dječije poezije „Dječije carstvo“, učenica Isidora Pešić osvojila je specijalnu nagradu za svoj literarni rad na temu Dječije carstvo.</p> <!-- /wp:paragraph --> <!-- wp:paragraph --> <p>Lejla Guberinic osvojila je 3.mjesto na opstinskoj smotri besjede.Na međunarodnom književnom konkursu „Moja morska pjesma pjesma- Sara Konatar je osvojila 1. nagradu za najbolju priču. Dok su na 7. Međunarodnom novogodišnjem konkursu u Vranju Ajša Šahman i Daša Drobnjak osvojile drugo, odnosno treće mjesto. Na konkursu „Stop nasilju nad zenama i djevojčicama“Ana Bošković i Džana Hadžajlić, učenice devetog razreda, nagrađene su specijalnom nagradom za poetski izraz.</p> <!-- /wp:paragraph --> <!-- wp:paragraph --> <p>Izvor: Radio Bijelo Polje<br>Tekst:Vanja Šabanović<br>Foto:Sanida Kajević</p> <!-- /wp:paragraph --></blockquote><br> Cancel Total Views: 5364Share this:FacebookXLike this:Like Loading...