novo

MPNI: Upis prvaka počinje 1. aprila

Iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) podsjećaju da Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju  („Službeni list RCG“, br. 64/02 i 49/07 i „Službeni list CG“, br. 45/10, 39/13, 47/17, 146/21 i 3/23) članom 31 propisuje da se u školu upisuju djeca koja će u kalendarskoj godini, u kojoj počinju da pohađaju školu, navršiti šest godina života. U skladu sa članom 36 ovog Zakona škola je dužna da podnese prijavu nadležnoj inspekciji protiv roditelja djeteta koje nije upisano u školu.

Odredbama člana 33 Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju utvrđeno je da se upis djece u osnovnu školu vrši, po pravilu, tokom aprila mjeseca. Podaci o djeci dorasloj za polazak u osnovnu školu dostupni su u Informacionom sistemu obrazovanja (MEIS).

Saglasno odredbama člana 34 navedenog Zakona, djetetu se može odložiti početak školovanja za jednu školsku godinu, ako se utvrdi da dijete nije spremno za polazak u školu, na prijedlog komisije ili roditelja. Podatke o djeci kojoj je odložen početak školovanja potrebno je evidentirati u MEIS apkilaciju, napominju iz MPNI.

Roditelji imaju mogućnost da elektronskim putem podnesu prijavu za upis djece u prvi razred. Prijave se mogu podnositi od 1. aprila 2024. godine na web adresu www.upisi.edu.me. Osnovne škole su u obavezi da u MEIS apkilaciju unesu raspored termina testiranja djece prije početka upisa. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: