novo

Na 300 škola 59 zubarskih ambulanti

Otvaranje stomatoloških ordinacija u školama najavljivano je i u vrijeme mandata bivše ministarke Jelene Borovinić Bojović, koja je očekivala da će stomatolozi biti dostupni učenicima u protekloj školskoj godini (2022/23).

Nakon što je nekoliko puta u posljednjih nekoliko godina najavljivano vraćanje stomatologa u sistem javnog zdravstva, konačno je raspisan tender za adaptaciju i opremanje 59 ordinacija u školama i domovima zdravlja. U Crnoj Gori ima blizu 300 obrazovnih ustanova.Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić kazao je prošle sedmice da očekuje da stomatološke ordinacije u školama ponovo počnu sa radom 1. januara.

– Nama je prioritet preventivna zdravstvena zaštita – kazao je Šćekić na sjednici Vlade, koji je istakao da je oralno zdravlje građana znatno ugroženo, što i pokazuju podaci Ministarstva upravo zbog nedostatka preventive od momenta kad su djeca još u predškolskim ustanovama. On je objasnio da će novac koji se sada izdvaja za privatne ordinacije biti usmjeren u javno zdravstvo, a da će od toga biti finansirane i specijalizacije dječijih stomatologa.

Otvaranje stomatoloških ordinacija u školama najavljivano je i u vrijeme mandata bivše ministarke Jelene Borovinić Bojović, koja je očekivala da će stomatolozi biti dostupni učenicima u protekloj školskoj godini (2022/23). Ona je u aprilu 2022. godine saopštila da se očekuje rekonstrukcija ambulanti i raspisivanje tendera za njihovu opremu.

Dodala je da su formirali radnu grupu sačinjenu od stručnjaka iz ove oblasti i predstavnika ministarstava.

Norma ostaje problem

Veoma je mali broj ordinacija koje su oni htjeli da uključe ovim programom. To je tek nešto više od 50. Prema nekoj normi, na jednog doktora stomatologije trebalo bi da bude najviše 1.200 pacijenata. Ukoliko se desi da ukinu taj fond, kao što je bilo priče, to bi značilo da ćemo dobiti veoma veliki broj pacijenata koji bi bili neravnomjerno raspoređeni. Tako bismo imali jedan nonsens jer, na primjer, u Mojkovcu uopšte nema stomatološke ordinacije. Mnogo je tu stvari koje treba da se riješe, a još uvijek nijesu, i to je ono na šta smo mi iz Komore ukazivali. Potrebno je prvo riješiti sve te stvari kako bi mogla da se sprovede reforma. Ne može se sve raditi iznebuha, istakla je u ranijoj izjavi medijima Danijela Subotić.

– Ono što je prvo trebalo uraditi jeste obići sve škole i provjeriti prostorije koje su nekad služile kao ambulante. Taj posao je zahtijevao veliko vrijeme i došli smo do zaključka da se mnoge prostorije ne mogu više koristite. Na kraju, došli smo do brojke od 59 škola u kojima postoji mogućnost adaptacije i vraćanja stomatologije. Bitno je da svaka opština ima tu uslugu i bitno je da svako dijete ima pravo na stomatološku zaštitu – kazala je bivša ministarka prije više od godinu dana.

– Od tih 59 školskih ambulanti, u 11 će se raditi u dvije smjene, a djeca u čijoj školi nema ambulanti, ići će u najbližu kod stomatologa – dodala je Borovinić Bojović.

Predsjednica Udruženja dječjih i preventivnih stomatologa Crne Gore Danijela Subotić kazala je medijima početkom ove godine da podržavaju uvođenje stomatološke prevencije u obrazovnim ustanovama, ali da je prvo potrebno riješiti brojne prepreke.

Istakla je i da se radno tijelo za vraćanje stomatologa u školske ustanove, čiji je član, sastajalo više puta i tražilo od Ministarstva zdravlja da im dostave plan na osnovu kojeg su zamislili da odrade neophodnu reformu, ali da iz njihovog odgovora nijesu saznali ništa novo, već ono “što je svaki građanin znao i prije godinu”.

– Potrebno je bilo da se izjasnimo oko tog plana, odnosno da damo naše predloge kako bi trebalo da se sprovede reforma. Mi smo te predloge iznijeli, i to je naišlo na podršku radnog tijelog Stomatološke komore. Da li će oni to da usvoje ili ne, ne znam. To su posljednje informacije koje imamo. Više od toga ni na jedan sastanak nijesmo pozvani, niti znam šta se dalje dešava – kazala je Subotić tada.

Prema njenim riječima, nije realno očekivati ponovno uvođenje stomatološke prevencije ni naredne školske godine.

– Nisam sigurna da će plan koji Ministarstvo zdravlja pokušava da sprovede naići na podršku Stomatološke komore. Mislim da je potrebno pronaći neki kompromis. Da malo poslušaju struku, da se usaglasimo svi, pa tek onda može da se nešto uradi – smatra Subotić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: