novo

NVO LEGALIS: Donacije Opštoj bolnici Pljevlja i OŠ „Radoje Tošić“

NVO „LEGALIS“ Pljevlja je povodom Međunarodnog dana Energetske efikasnosti Opštoj bolnici Pljevlja – Ginekološkom odjeljenju donirala tri smart android energetski efikasna TV uređaja, koja će biti postavljena u bolničkim sobama.

Osnovnoj školi „Radoje Tošić“ Srdanov Grob donirana je nova LED energetski efikasna rasvjeta. Na taj naćin stara rasvjeta biće zamijenjena LED panelina koji su energetski efikasni.

Narednih dana građanima će se simbolično dijeliti punjači za mobilne uređaje i LED sijalice.

Aktivnost obilježavanja dana Energetske efikasnosti koju već treću godinu zaredom obilježava NVO „Legalis“ podržana je od strane Rudnika uglja Pljevlja i Elektoprivrede Crne Gore.

Ovim putem se zahvaljujemo predsjedniku borda direktora Rudnika uglja Dušanu Janjuševiću i izvršnom direktoru EPCG Nikoli Rovčaninu koji su podržali realizaciju ove aktivnosti.

Svjetski dan energetske efikasnost se obilježava svake godine 5. MARTA, u čast prvog sastanka svjetskih eksperata održanom na ovaj dan u 1998. godine u Austriji, kako bi razgovarali o energetskoj krizi i njenim mogućim rešenjima.

Energetska efikasnost u najširem smislu riječi podrazumijeva smanjenje gubitaka energije i njeno efikasno korišćenje u svim oblastima rada, života i praktičnog djelovanja, odnosno smanjenje potrošnje energije bez narušavanja komfora i standarda života. Međunarodna agencija za energetiku (IEA) procjenjuje da će se u svijetu potrošnja energije povećati za 40 % tokom naredne dvije decenije, što znači da vlade svih zemalja treba da sprovode posebne mjere.

Energetska efikasnost je prepoznata kao ekonomičan i brz način za povećanje sigurnosti snabdijevanja energijom, i za smanjenje emisija gasova staklene bašte odgovornih za klimatske promjene. Sa druge strane, energetski efikasnija privreda ima pozitivan uticaj na ekonomski rast i otvaranje novih radnih mjesta. 

3.03.2023.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: