novo

Održana Konferencija OSNAŽIVANJE OBRAZOVANJA, UPRAVLJANJE IZAZOVIMA I KORIŠĆENJE PRILIKA

U Budvi je održana Konferencija na temu ” Osnaživanje obrazovanja, upravljanje izazovima i korišćenje prilika ” koju su organizovali Evropski Wergeland centar (EWC) i projekat Sapere Aude u saradnji sa Fakultetom slobodnih umjetnosti i nauka, konsultantskom kompanijom Edumonte i Reforum Space Budva.

Države članice Savjeta Evrope su 2023. godine usvojile Obrazovnu strategiju 2024-2030 – “Učenici na prvom mjestu.” Strategija naglašava važnost obrazovanja za razvoj modernih demokratskih društava koja su sposobna da se suoče sa krizama i pronalaze rješenja za izazove.

Ova konferencija je postala platforma za zajedničko razmišljanje o glavnim izazovima koji se javljaju u oblasti obrazovanja na lokalnom, nacionalnom i evropskom nivou, te prilika za razmjenu najboljih praksi.

Pozdravni govor je održala Dragana Ćetković, generalna direktorka Direktorata za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija Crne Gore koja je istakla značaj teme konferencije za razvoj obrazovanja izgrađenog na principima demokratije, ravnopravnosti, ljudskih prava i širenje evropskih vrijednosti među mladima.

Uz temu „Obrazovanje za univerzalno građanstvo: globalni trendovi i lokalne prakse” izlagao je Vladimir Šmelev, osnivač konsultantske kuće Edumonte, koji je sa učesnicima podijelio praktična iskustva u izgradnji sistema građanskog obrazovanja uzimajući u obzir globalno iskustvo.

Osim njega, prisutnima se obratila i Bojana Dujković-Blagojević, nastavnica istorije i ekspertkinja za obuku nastavnika, projekt menadžer Evropskog Wergeland centra. Gospođa Dujković -Blagojević je podijelila svoje iskustvo predavanja složenih i kontroverznih tema iz istorije svoje zemlje. Prenijela je učesnicima iskustvo Zapadnog Balkana posebno sa izazovima sa kojima se sreću pedagozi u učionici.

Valentina Papeikienė, viša savjetnica u Evropskom Wergeland centru (Norveška), održala je prezentaciju o evropskim politikama na temu građanskog obrazovanja i primjenama principa sadržanih u ovim dokumentima u svakodnevnoj praksi.

Održana je i panel diskusija tokom koje su učesnici konferencije i stručnjaci razmijenili mišljenja o procesu izgradnje obrazovnog sistema zasnovanog na principima građanstva.

Učesnici međunarodne konferencije su bili eksperti i nastwvnici iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Bugarske, sa Kipra i iz Jermenije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: