novo

Podijeljene Evropske omladinske kartice podgoričkim srednjoškolcima

Potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić, ministartka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić – Stojanović i direktor NVO Centra za omladinsku karticu Jugoslav Radović podijelili su danas omladinske EYCA kartice prvacima u podgoričkoj Gimnaziji „Slobodan Škerović“ i u Srednjoj stručnoj školi „Mirko Vešović“.

Sa skoro 60.000 podijeljenih kartica, već drugu godinu za redom sprovodimo podjelu novih prvacima naših srednjih škola. O značaju programa govori i činjenica da je na sjednici Vlade proglašen programom od javnog značaja. Ovo je samo jedan od načina da podržimo naše srednjoškolce u pravilnom odrastanju i omogućimo im kvalitetno funkcionisanje koristeći nove ideje i prednosti savremene tehnologije, kazao je ministar Šćekić.

On je dodao da EYCA kartica omogućava i više od 70.000 popusta van granica naše države, pri čemu će učenici imati pristup i velikim svjetskim centrima kulture.

Na taj način dobijaju priliku da dijele vrijednosti svojih vršnjaka širom Evrope, poručio je Šćekić.

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Jakšić – Stojanović iskazala je zadovoljstvo što je taj resor i ove godine dio najvećeg omladinskog projekta u Crnoj Gori.

Ponosni smo na činjenicu da Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija podržava i sufinansira projekat u okviru kojeg smo trenutno jedina zemlja u Evropi u kojoj se, putem sistemskog djelovanja i definisanom dinamikom, obezbjeđuju kartice za sve učenike prvog razreda srednjih škola u Crnoj Gori. Takođe, treba istaći i da realizacija projekta Evropske omladinske kartice predstavlja izuzetan primjer snažnog partnerstva i uspješne saradnje na međuinstitucionalnom i međuresornom nivou, pa koristim ovu priliku da se zahvalim predstavnicima Ministarstva sporta i mladih i NVO Centra za omladinsku edukaciju na posvećenosti u realizaciji ovog projekta, kazala je ministarka Jakšić-Stojanović.

Evropska omladinska kartica je međunarodna kartica koja omogućava svim mladim ljudima u Crnoj Gori, uzrasta od 13 do 29 godina, niz pogodnosti i popusta kod više od 270 partnera u Crnoj Gori i više od 70.000 širom Evrope i omogućava im jednostavan pristup projektima i programima koji unapređuju njihov položaj u društvu, a samim tim i direktno utiče na podsticanje njihove mobilnosti.

Direktor NVO Radović predočio je srednjoškolcima da su postali dio najpopularnijeg omladinskog projekta u Crnoj Gori, ali i Evropi, obzirom da od danas pripadaju porodici mladih ljudi koja broji više od 8. miliona korisnika širom 37 zemalja.

„Vjerujem da ćete karticu iskoristiti na pravi način i na velikom broju mjesta, ali želim i da vas podsjetim da je ona istovremeno i snažan alat za pospješivanje mobilnosti, informisanosti, umrežavanja i aktivizma, te vaš još jedan dodatni prozor u svijet prilika koje treba da uzmete i iskoristite. Želim vam mnoge lijepe trenutke i druženja u vašoj školi i zahvaljujem vam se na pažnji“, poručio je srednjoškolcima Radović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: