novo

Potpisani ugovori sa još šest nevladinih organizacija u okviru ReLOaD2 programa

Ugovori u ukupnoj vrijednosti od 56,000 eura za šest projekta nevladinih organizacija iz Pljevalja, Mojkovca i Kolašina potpisani su danas, čime počinju njihove aktivnosti u okviru ReLOaD2 inicijative.

Nakon ponovljenog javnog konkursa u opštinama koje čine klaster ,,Tara”, komisija je odabrala najbolje ideje u skladu s ciljevima Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD2, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u saradnji s petnaest opština u Crnoj Gori.

Okosnicu projekta nevladine organizacije ,,Hulk” čini promovisanje streljaštva kao rekreativnog sporta, a posebno kod djevojčica i ranjivih kategorija stanovništva u Pljevljima.

Inicijativa NVO ,,Natura” iz Kolašina predstavlja doprinos unapređenju i promociji održivog razvoja na sjeveru Crne Gore i to stvaranjem uslova za zapošljavanje kroz uzgoj i preradu ljekovitog bilja.

,,Udruženje građana Polja” formira nove turističke sadržaje u ruralnom području Mojkovca i usavršava znanja i vještine turističkih poslenika.

Nezaposlenost osoba sa invaliditetom veliki je izazov u našoj zajednici, zbog čega projekat Udruženja hendikepiranih ,,Srce” nastoji da poveća uključenost osoba sa invaliditetom iz Mojkovca u društvene procese.

S ciljem rješavanja prekomjernog zagađenja u Pljevljima, NVO ,,Legalis” sprovodi mjere energetske efikasnosti i podiže nivo informisanosti građana.

Projekat NVU ,,Svjetlost” koncipiran je kao servis podrške djeci u Mojkovcu, obezbjeđujući radionice koje podstiču dječju kreativnost i inače deficitarnu defektološku i logopedsku podršku djeci i mladima sa smetnjama u razvoju.

Nakon svečanog potpisivanja ugovora, ReLOaD tim održao je radionicu o sprovođenju projekata koji će tokom narednih šest do deset mjeseci donijeti konkretne benefite za lokalne zajednice. U ime Opštine Pljevlja prisustvovale su Sanja Đondović, kontakt osoba za ReLOaD i članica Komisije  i Milica Sekulić, članica Komisije, a u ime UNDP-a kao implementatora projekta Dženana Šćekić, Tamara Čirgić, Zerina Ćatović i Luka Kostić.

ReLOaD2, nastavak regionalnog projekta koji je već donio korist za više od 5000 građana širom Crne Gore, radi na omogućavanju bolje saradnje lokalnih samouprava i nevladinih organizacija, uspostavljanju konkretnih partnerstava i primjeni projektno orijentisanog pristupa dodjeli sredstava NVO. Podsjetimo, u opštinama Mojkovac, Kolašin i Pljevlja se od juna ove godine već sprovodi pet projekta u vrijednosti od 45,000 eura.

Ostale klastere ReLOaD2 programa čine:

Zajedno za sjever – opštine Berane i Andrijevica

Zajedno Nikšić i Plužine

Središnji  region – Glavni grad Podgorica, Prijestonica Cetinje, opštine Zeta i Danilovgrad

Coastal Mates – opštine Budva, Kotor, Tivat i Herceg Novi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: