novo

Roditelji učenika devetog razreda OŠ “Milorad Musa Burzan” najavljuju: Jutarnja smjena ili bojkot nastave

Uprava škole ponudila je roditeljima da učenici devetog razreda nastavu pohađaju dva dana u prvoj, a tri dana u međusmjeni, odnosno od deset do 14:15 časova

Roditelji polumaturanata OŠ “Milorad Musa Burzan” najavili su bojkot nastave i protest ispred škole 4. septembra ukoliko uprava ove vaspitno-obrazovne ustanove ne dozvoli da časove pohađaju u prvoj smjeni. Oni ne pristaju na rješenje da deveti razred dva dana bude u prvoj, a tri dana u sedmici u međusmjeni, odnosno od deset do 14:15 časova.

Jedan od roditelja Zvezdan Čađenović, kaže da je stav 123 roditelja polumaturanata saopštio direktorici škole Milici Vuković i da ne odustaju od zahtjeva da djeca nastavu pohađaju u prvoj smjeni.

– Deveti razredi 4. septembra sigurno neće pohađati nastavu u nikakvoj međusmjeni, niti popodnevnoj smjeni. Bojkotovaćemo nastavu i okupiti se ispred škole. Školski odbor je prvo odlučio da učenici devetog razreda nastavu pohađaju popodne, ali nakon reakcije roditelja napravili su izmjenu i saopštili da će to ipak biti međusmjena od 12 sati. Nijesmo ni na to pristali pa su nam ponudili da polumaturanti u školu idu dva dana ujutro i tri dana da budu međusmjena. To ne dolazi u obzir – poručio je Čađenović.

On je na jednom od sastanaka sa upravom škole dobio objašnjenje da raspored mora biti takav zbog prostornih kapaciteta.

– Rekli su nam da su tu izmenu izvršili zarad rješavanja problema prostornih kapaciteta. Šta su oni uradili, samo su zarotirali sedam odjeljenja šestog razreda sa isto toliko odjeljenja devetog razreda. Nije nam jasno kako se na taj način rješava problem kapaciteta. Među razredima imamo dva koja su osjetljiva kategorija. Prvi razred jer djeca po prvi put ulaze u sistem osnovnog obrazovanja i deveti razred gdje se djeca pripremaju za viši stepen obrazovanja. Završni razred imaju najveći fond časova i 14 predmeta, za razliku od šestog koji ima deset ili manje predmeta. Polumaturanti su predmet eksterne provjere znanja i zbog toga treba da su prva smjena. Ostalo je da će nam do četvrtka javiti da li će školski odbor usvojiti izmjene nacrta rasporeda i da li će šestom razredu ponuditi međusmjenu – rekao je Čađenović.

Milica Vuković, direktorica škole, kazala je da je Školskom odboru, u cilju najboljeg interesa učenika, predložila plan organizacije nastave za sledeću školsku godinu. Ona je istakla i da škola broji 1.700 učenika koji su raspoređeni u 64 odjeljenja.

– Budući da sam u predlogu podržana jednoglasno od svih ostalih članova Školskog odbora, postoji zajednički stav da učenici budućeg devetog razreda sledeću školsku godinu pohadaju u međusmjeni, a ne na način kako to roditelji ovih učenika prezentuju javnosti u drugoj smjeni. Zvanični podaci o organizaciji nastave su trenutno u fazi izrade i biće poznati najkasnije do početka sledeće školske godine. Uz svo uvažavanje i poštovanje inicijative roditelja budućih polumaturan smatram da su isti ovakvim postupcima prekoračili granice svojih nadležnosti u smislu odredbe člana 95 stav 3 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, jer ovom odredbom nije propisana nadležnost roditeljskog savjeta prilikom odlučivanja o organizaciji nastave. Na osnovu svega ovoga, želim da ukažem na činjenicu da moji stručni stavovi i mišljenja u svojstvu statutarnog zastupnika i rukovodioca ovom ustanovom predstavljaju moje zakonsko diskreciono pravo – poručila je Vuković.

Vuković je istakla da je škola pokrenula inicijativu za dogradnju nekoliko učionica, te da su svjesni problema prostornih kapaciteta, ali će nastojati da ga riješe.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: