novo

U GIMNAZIJU „TANASIJE PEJATOVIĆ“ UPISALO SE SVEGA 47 PRVAKA

У први разред пљеваљске гимназије „Танасије Пејатовић“ уписало се свега 47 ученика, што је најслабији упис од како ова школа ради. Уписани ђаци су распоређени у три одељења. На тај начин и ове године ће као и прошле године бити три одјељења, али са мањим бројем ученика.

У пљеваљску гимназију се последњих година уписује изузетно мали број ученика. Прије десет година уписивало се преко 100 ученика и у том времену била су по четири одјељења са више од 25 школараца. Многи ученици се нису могли, и поред доброг успјеха, уписати у Гимназију.

Последње четири године број уписаних првака је константно испод 100, што говори податак да је прошле године ова школа имала 79 матураната. У прошлој години први разред је уписало 55 ученика. Овогодишњи пад новоуписаних ученика пријети да догодине неће бити више од 40 првака, односно да ће бити свега два одјељења.

Многи професори из Гимназије већ норму часова допуњавају на другим мјестима, најчешће у деветоразредним школама. Према нашим сазнањима ове године један од професора је напустио гимназију и радно мјесто добио у Подгорици. Неки професори прижељкују да што прије оду у пензију и да своје часове препусте млађим колегама, како исти не би имали потребу да иду у друге школе.

Мали број ученика, као што је случај ове године, био је једино у ратним годинама. Таква ситуација је забиљежена у периоду од 1912. до 1918. године, као и током Другог свјетског рата.

Гимназија у Пљевљима је почела са радом 1901. године под именом Прва српска гимназија. Те године у први разред уписало се укупно 70 школараца. Од тог броја 54 је било ученика и 16 ученица. Четвороразредно школовање завршило је 1905. године 35 ученика. Број уписаних и број ученика који су 1905. године завршили четврти разред односно тадашњу полуматуру, говори о тешкоћама које су пратиле тадашње гимназијалце. Међутим, чињеница да је сваки други ученик успио да заврши полуматуру, јасно показује да је тадашњи критеријум за постизање успјеха био много строжи, посебно ако се упореди податак из прошле године, гдје је 79 ученика матурирало и да је 35 за постигнути успјех добило диплому „Луча”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: