novo

Uključiti mlade u aktivnosti pravedne tranzicije u opštini Pljevlja

Što prije mladi budu uključeni u procese planiranja pravedne tranzicije i restruktuiranja sadašnjeg modela razvoja opštine Pljevlja kao rudarskog regiona, to će se njihova tendencija da napuste ovaj grad smanjiti, a lokalna samouprava dobiti značajnog partnera za realizaciju tranzicije prema održivom razvoju ove najsjevernije opštine.

Trend napuštanja Pljevalja prijeti da učini ovu opštinu raseljenom, a među onima koji žele da odu, nalaze se i mladi.

Prema nedavno sprovedenom ispitivanju od strane lokalne samouprave za potrebe izrade Lokalnog akcionog plana za mlade, (47.8%) mladih je navelo da želi ili razmišlja o napuštanju ovog grada.

„Pored poznatih problema, ovakvom rasploženju mladih doprinosi i stanje u oblasti zaštite životne sredine. Loš kvalitet vazduha, izmijenjen ambijentalni izgled grada, duboka zavisnost privrede od eksploatacije fosilnih goriva, kao i nerazumijevanje koncepta zaštite prirodnih bogatstva od strane donosioca odluka, dodatni su faktori koji utiču na nezadovoljstvo mladih svojim položajem“ navodi koordinator programa za osnaživanje mladih u nevladinoj organizaciji Eko-tim,  Andrija Krivokapić.

Uključivanje mladih u kreiranje politika i donošenje odluka, može biti značajan katalizator u smjeru privrednog zaokreta Pljevalja. Mladi svojom energijom, otvorenošću za inovacije i sticanje novih znanja mogu biti snažan partner lokalnoj samoupravi na putu pravedne energetske tranzicije.

„Ono što vidimo kao problem je i činjenica da se nacrtom Lokalnog akcionog plana za mlade ne tretiraju ekološki problemi i generalno stanje u oblasti zaštite životne sredine. Stoga je neophodno proširiti fokus prednje pomenutog plana, kako bi se adekvatno adresirali ekološki problemi kao faktori koji snažno utiču na blagostanje mladih. Ključno je integrisati ciljeve usmjerene ka očuvanju životne sredine u planiranje i implementaciju planova namijenjenih mladima“, ističe Krivokapić.

Aktivnosti na afirmaciji mladih i njihovom uključivanju u procese donošenja odluka treba realizovati u što skorijem roku, kako značajan potencijal daljeg razvoja Pljevalja, ne bi bio trajno izgubljen.

„S tim u vezi, a kako bi se razvoj omladinskih politika podstakao i unaprijedio, sa ciljem poboljšanja položaja mladih u opštini Pljevlja neophodno je što prije formirati Savjet mladih u ovoj opštini, koji bi pomogao lokalnoj samoupravi da što bolje prepozna potrebe mladih i uvrsti ih u lokalne planove i strategije. Dodatno, potrebno je aktivirati sve dostupne omladinske servise, a koji bi u saradnji sa lokalnom samoupravom i državnim institucijama radili na unaprijeđenju položaja mladih i njihovom uključivanju“, zaključuje Krivokapić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: