Usvojen Nacionalni program razvoja kulture Crne Gore; Vlaović: Kultura Crne Gore je usmjerena na razvoj

Nacionalni program razvoja kulture je plod inkluzivnog i transparentnog procesa, koji je sproveden po važećim procedurama propisanim

Metodologijom razvijanja politika, izrade i praćenja sprovođenja strateških dokumenata.

Cilj Nacionalnog programa razvoja kulture je pospešivanje razvoja sektora kulturne baštine, kulturno-umjetničkog stvaralaštva, kreativnih industrija i međunarodne saradnje, koje se postižekonkretnim aktivnostima za poboljšanje institucionalnog i normativnog okvira, te daljeg osnaživanja saradnje između svih relevantnih aktera.

Kroz dva strateška i osam operativnih ciljeva, sprovodiće se ključne aktivnosti koje će doprinijeti ostvarivanju zadatih ciljeva.

Među njima su izmjene i dopune zakona iz oblasti kulture, iniciranje i osnivanje novih ustanova kulture (poput transformacije Centra savremene umjetnosti Crne Gore u Muzej savremene umjetnosti), povećanje budžeta za kulturu uz ulaganje u infrastrukturne kapacitete, digitalizacija i korišćenje inovativnih tehnologija, te unapređenje međunarodne saradnje kroz korišćenje sredstava iz međunarodnih fondova.

Napominjemo da je Predlog Nacionalnog programa razvoja kulture dobio pozitivna mišljenja svih nadležnih institucija, što predstavlja važan korak u daljem unapređenju kulturne scene Crne Gore. Zahvaljujemo svima koji su učestvovali u procesu izrade ovog dokumenta, što je doprinelo njegovoj kvalitetnoj i sveobuhvatnoj pripremi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: