novo

Vojinović: Školstvu potrebne korjenite reforme

Ministar prosvjete Miomir Vojinović ocijenio je u razgovoru za „Dan“ da je potrebna korjenita reforma osnovnog i srednjeg obrazovanja koja zahtijeva ozbiljan pristup svih zainteresovanih strana. Vojinović koji je prošle sedmice naslijedio Vesnu Bratić na čelu resora prosvjete ističe da je, imajući uvidu da je godinama unazad radio u učionici i bio u direktnom kontaktu sa nastavnim procesom, u značajnoj mjeri upoznat sa problemima i nedostacima u okviru sistema obrazovanja. On poručuje da politička ili bilo koja pripadnost ne može biti prednost prilikom zauzimanja bilo kog radnog mjesta.

Na pitanje koji će biti njegovi prvi koraci kako bi se unaprijedio obrazovni sistem, kaže da je to unapređenje materijalog statusa i uslova za rad u školama.

– Počeo bih od materijalnog statusa zaposlenih, koji je, bez obzira na nedavno povećanje, po mom mišljenju, još uvijek neadekvatan u odnosu na nivo rada i svega onoga što se povezuje sa procesom obrazovanja i vaspitanja. Dalje, nikako ne smijemo zanemariti činjenicu da i dalje postoje infrastrukturni objekti koji su u veoma lošem stanju i zahtijevaju hitnu sanaciju. Moram istaći da je u tom pravcu u prethodnom periodu bilo pomaka. Svakako da je ovo prilika i da kažem da je u završnoj fazi Zakon o visokom obrazovanju, i da ću i oko toga i oko svih daljih poteza uspostaviti najtješnju saradnju sa Sindikatom prosvjete. Vjerujem da ćemo zajednički dati svoj maksimum kako bi se poboljšao status zaposlenih u obrazovanju. Mene kao ministra brine činjenica kojoj u poslednje vrijeme sve više svjedočimo, a to je problem vršnjačkog nasilja. Vjerujem da ćemo, u tijesnoj saradnji sa predstavnicima ostalih grana uspjeti da u velikom stepenu riješimo probleme, koji opterećuju i djecu, i roditelje, i društvo u cjelini. I da ne zaboravim, iako na kraju, ali ne manje važno, digitalizacija obrazovanja, uz obezbjeđivanje kvalitetnih uslova za rad i učenje su među prioritetima Vlade i ministarstva i predstavljaju dodatni segment ukupnih novina koje će se sprovoditi – ističe Vojinović.

Vojinović je ocijenio da je crnogorskoj prosvjeti potrebna korjenita reforma osnovnog i srednjeg obrazovanja.

– Kao što smatram da nijedna reforma, pa ni ova ne počinje i ne završava se jednim ministrom. Reforma zahtijeva ozbiljan pristup i predstavlja dugotrajan proces koji će zahtijevati i usaglašavanje svih zainteresovanih strana, usku saradnju sa svima onima koji su uključeni u obrazovni sistem, kao i onima koji žele raditi za dobrobit obrazovnog sistema i naše djece. Svjesni smo da rezultati nijesu onakvi kakvi se od nas očekuju, ali budite uvjereni da ćemo u narednom periodu uraditi sve kako bismo vratitili naš školski sistem tamo gdje on i zaslužuje s obzirom na stručnost i kapacitete koje posjedujemo. Da zaključim, skupa sa timom, učiniću sve kako bi cjelokupni obrazovni sistem odgovorio ogromnim izazovima koji stoje pred nama – poručuje ministar.

Vojinović je kazao da ne želi da komentariše odluka prethodne ministarke koja je smijenila sve dirketora škola, koji pravdu traže na sudu.

– Svakako da sam upoznat sa činjenicim o smjeni određenog broja direktora, kao što isto tako dobro znam da je jedan dio njih koji su iskazali svoje neslaganje sa pomenutom odlukom dobio prvostepenu presudu. Ono što vam odgovorno mogu reći jeste činjenica da ću u okvirima svojih zakonskih mogućnosti preispitati svaku spornu odluku i rješenje, koja se tiču resora prosvjete i obrazovanja. Koristim i ovu priliku da potvrdim svoj nedvosmislen stav da politička ili bilo koja druga pripadnost neće i ne može predstavljati bilo kakvu prednost prilikom imenovanja ili zauzimanja odgovarajuće funkcije, odnosno zasnivanja radnog odnosa – kaže Vojinović.

Upitan da prokomentariše zahtjeve Sindikata da im se dodatno povećaju plate, navodi da zarade nijesu dovoljno uvećane kroz program „Evropa sad“.

– Svjestan sam da to nije dovoljno, ali moramo imati u vidu i činjenicu da loše materijalno stanje u prosvjeti nije problem od juče, već je ovo, po mom mišljenju višedecenijski problem. Imao sam neformalni sastanak sa predsjednikom Sindikata, gdje smo dogovorili da već tokom naredne sedmice zajednički, na radnom sastanku razgovaramo o daljoj saradnji i poboljšanju statusa zaposlenih u prosvjeti. Sve ću uraditi da za vrijeme svog mandata, ma koliko on trajao, učinim obrazovni proces takvim da svi u Crnoj Gori možemo s ponosom gledati na njega – poručio je Vojinović.

Magistar nauka i dobitnik Puškinove nagrade

Miomir Vojinović je završio ruski jezik i književnost na Moskovskom pedagoškom državnom Univerzitetu, gdje je stekao zvanje magistra nauka.

Dvostruki je dobitnik čuvene Puškinove nagrade za književnost, a od 2019. godine njegovo ime se nalazi u Enciklopediji najistaknutijih inostranih studenata na ruskim univerzitetima. Počasni je član Moskovskog kluba svjetskih pedagoga.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: