novo

Vojinović: Sve spremno za početak nove školske godine

Ministar prosvjete Miomir Vojinović kazao je Adria televiziji da je sve spremno za početak školske godine 5. septembra. On je rekao da će školski časovi, uz preporuke Instituta za javno zdravlje, nakon dvije godine, ponovo trajati 45 minuta.

Za povratak preko 94.000 učenika u školske klupe, koji je predviđen za ponedeljak, peti septembar, prema riječima ministra Vojinovića, sve je spremno.

„Kao što ste bili u prilici da čujete, petog septembra počinje nova školska godina. Ono što se tiče Ministarstva prosvjete, sve teče onako kako je i planirano, očekujemo u ponedeljak 163 osnovne škole, 51 srednja škola, preko 94.000 učenika naših da krenu u novu školsku godin“, rekao je Vojinović.

Časovi će, za sada,  trajati 45 minuta, što je prema riječima ministra najbolja odluka za učenike, koji su prethodne dvije godine pohađali onlajn ili u tridesto minutnoj nastavi.

„Želim da izrazim svoj lični stav i uvjerenje da djeca jedva čekaju 45- minutnu nastavu, kako bi u svakom slučaju i nadoknadili i ono što su u prethodne dvije godine, na žalost ne zbog sebe, morali da propuste u nastavnom procesu“, dodao je ministar.

Istakao je da je vrijeme od 45 minuta jedino pogodno za kvalitetno izvođenje nastave, ali da će, ukoliko dođe do pogoršanja situacije sa korona virusom, biti spremni i za alternativne vidove.

“Mi smo i ranije imali primjedbe u tom pravcu da jednostavno u pravom smislu te riječi, ukoliko vodimo računa o sveukupnom obrazovnom, pedagoškom procesu da je bilo nemoguće za 30 minuta održati čas na jedan krajnje kvalitetan način. … Ono što nas je na žalost korona naučila sve sa kovidom što se dešavalo jeste da se ne možemo osloniti na samo jedan način, vid izvođenja nastave. Ono što su naši prosvjetni radnici već uveliko spremni, jeste da u slučaju nepoželjne situacije svakako spremni za svaki drugi vid nastave. Dakle ni u tom pravcu neće biti problema ukoliko dođe ili do skraćenja ili ukoliko bude potrebe za online nastavom”, istakao je Vojinović.

Zaključio je da se nada povoljnim uslovima za normalno održavanje nastave i poželio srećan početak školske godine svim školarcima i prosvjetnim radnicima.

“Dragi moji školarci, dragi moji prosvjetni radnici, želim vam srećan početak nove školske godine . Želim vam sticanje novih znanja, novih umjeća. Siguran sam da ste vi pravi promoteri i obrazovanja i onoga što čini nešto najljepše u našoj Crnoj Gori, a to je mladost”, zaključio je Vojinović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: