novo

Borba protiv vršnjačkog nasilja je u fokusu Ministarstva

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja, pod nazivom „Dan ružičastih majica“, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta želi da osnaži i i ohrabri sve inicijative koje za cilj imaju prepoznavanje, suzbijanje i predupređivanje vršnjačkog nasilja u školskim ustanovama.
Kvalitetno obrazovanje, očuvanje integriteta ličnosti učenika i uspostavljanje bezbjednog školskog okruženja neki su od ključnih prioriteta novog Ministarstva.

Ministarstvo je u toku ovog mjeseca obrazovalo Radnu grupu za praćenje pojave vršnjačkog nasilja i vandalizma u školskim ustanovama. Članovi radne grupe su iz redova Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, Ministarstva rada i socijalnog staranja, Zavoda za školstvo i Nevladinog udruženja „Roditelji“. Radna grupa je obrazovana sa zadatkom da neprekidno analizira podatke o pojavama koje prepoznaje program za suzbijanje nasilja i vandalizma u obrazovno-vaspitnim ustanovama.

– Danas se u školama na kreativan način, kroz priredbe i radionice, đacima predstavlja važnost nenasilnog vida komunikacije, promoviše tolerancija, poštovanje različitosti i podstiče saosjećajnost. Usvajanje takvih poruka i takvog obrasca ponašanja djece u školama mora da bude naš zajednički zadatak, poručili su iz Ministarstva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: