novo

Marko Pejatović: Doktor građevinskih nauka i učenik pljevaljske Gimnazije

Marko Pejatović je rođen u Pljevljima, 1993. godine. Četvorogodišnje školovanje u Gimnaziji „Tanasije Pejatović“ završio je 2012. godine sa odličnim uspjehom i diplomom „Luča“. Posebno zainteresovan za matematiku i geometriju, upisao je Građevinski fakultet u Podgorici. Trogodišnje bečelor studije završio je 2015. godine sa najvišim ocjenama, a godinu dana kasnije i specijalističke studije.

Motivisan velikom željom da se dalje usavršavam, upisao sam magistarske studije na Politehničkom univerzitetu u Milanu, 2016. godine, gdje sam stekao detaljna teorijska znanja iz oblasti teorije konstrukcija. Magistarske studije rasplamsale su moju naučnu znatiželju i potrebu za napredovanjem, te sam potom upisao, na Politehničkom univerzitetu u Lozani, doktorske studije iz oblasti betonskih konstrukcija pod mentorstvom profesora Aurelija Mutonija. Nakon skoro pet godina teorijskog i eksperimentalnog rada, uspješno sam odbranio doktorsku disertaciju u martu 2024. godine, rekao je Pejatović.

Sada, po završenom doktoratu, započinjem karijeru građevinskog inženjera u jednom od projektnih biroa u Lozani, naveo je Pejatović.

Cijeli moj akademski put, osim stručnih i profesionalnih znanja i kompetencija, donio mi je i veliku naučnu satisfakciju, fluentno poznavanje stranih jezika, ali i brojne prijatelje. Građevinarstvo je djelatnost koja, zahvaljujući svojoj primjenjivosti, pruža mnogo zauzvrat građevinskom inženjeru i daje mu mogućnost da oblikuje okolinu i stavi svoja znanja i sposobnosti u službu potreba društvene zajednice.

Pored stručnog obrazovanja i društvenog djelovanja u jednoj konkretnoj profesiji, uvjeren sam da je i opšte obrazovanje preduslov za cjelokupno formiranje zrele i funkcionalne ličnosti kao gradivne jedinice društva. U tom smislu, opšte obrazovanje koje sam stekao u Pljevaljskoj gimnaziji mnogo je uticalo na mene, jer je u meni probudilo radoznalost i ljubav prema književnosti, umjetnosti, psihologiji, filozofiji, biologiji…

Pljevaljska gimnazija me je usmjerila da kritički sagledavam društvo oko sebe i aktivno učestvujem u njemu. Uvjeren sam da je opšte obrazovanje fundamentalno važno za razvoj kako pojedinca, tako i društvene zajednice, na putu ka ljudskosti, empatiji, solidarnosti, funkcionalnosti i ukupnog prosperiteta, zaključio je Pejatović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: