novo

Maturske večeri moguće na otvorenom

Epidemiološkinja Milena Popović Samardžić kazala je da smo prešli 20 odsto populacije koja je vakcinisana što je dobra dinamika. Kazala je da nadležni razmatraju da dozvole organizovanje maturskih večeri, ali da to bude isključivo na otvorenom. Istakla je i da sjutra stiže 2.000 doza Fajzer vakcine, koje ćemo dobijati svake sedmice.

Kako je u Jutarnjem programu kazala Popović Samardžić, posljednji podaci govore da je preko 180.000 stanovnika u Crnoj Gori primilo barem jednu dozu vakcine, odnosno, prešli smo oko 20 odsto populacije koja je vakcinisana.

“Uvijek se može bolje, naravno. Mislim da treba da nastavimo. Ljeto nam daje prednost, apelujem na lokalne zajednice da utiču na ugostitelje da organizuju događaje vani kako ne bismo pogoršali epidemijsku situaciju”, kazala je Popović Samardžić.

Ona ističe da je više ljudi odlučio da se vakciniše ili oklijeva, dok su oni koji su donijeli odluku da se ne vakcinišu u manjem broju.

“Situacija u Crnoj Gori trenutno je dobra. Krenula je revakcinacija. Uglavnom građani prijavljuju blage simptome nakon vakcinacije. To je bol na mjestu davanja vakcine, glavobolja, bolovi u zglobovima, mišićima. Kod nekih vakcina imamo i pojavu temperatura. Za sada nemamo prijava za ozbiljne neželjene reakcije. Imali smo sumnju za anapilapsu, to se još ispituje. Pacijentkinja je dobro i to može da se desi. Međutim, mi smo na sve spremni”, kazala je Popović Samardžić.

Ističe da svake sedmice stižu određene doze Fajzer vakcine.

“Mislim da je ove nedjelje najavljeno oko 2.000 tih vakcina, koje stižu sjutra”, kazala je ona i apelovala je da je svaka vakcina dobra.

Zamolila je građane da budu svjesni da se svaka naša lična odluka odražava na sve oko nas, na turizam, na našu ekonomiju.

“Postoji šansa da se vratimo normalnom životu, ali to se samo može kroz proces vakcinacije”, kazala je ona.

Ukazala je da je više vakcinisanih Cetinjana nego Budvana, što zbog turističke sezone ne bi trebalo da bude slučaj.

Popović Samardžić je naglasila da ukoliko budu dozvoljene, što je trenutno na razmatranju, maturske večeri da to treba da se organizuje isključio na otvorenom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: