novo

O bezbjednom korišćenju informacionih tehnologija

Povodom oktobra mjeseca sajber bezbjednosti održan je školski čas – predavanje učenicima završnih razreda OŠ „Dr Dragiša Ivanović” u Podgorici, u organizaciji Ministarstva javne uprave.

Iz Direkcije za informacionu bezbjednost Ministarstva, Nikola Živković i Rikardo Junčaj razgovarali su sa učenicima o sigurnosti i bezbjednosti u digitalnom svijetu i podizanje svijesti o bezbjednom korišćenju informacionih tehnologija.

Najveće interesovanje na času bilo je za primjer hakovanja naloga društvenih mreža, koji je vezan na temu socijalnog inžinjeringa odnosno fišinga, gdje je ukazano da treba obratiti pažnju prilikom otvaranja linkova, posjeta web sadržajima i kako se zaštiti od ovakvih vrsta sajber napada ili prevara.

Takođe, kroz interakciju sa predavačima i online sadržajem, učenici su naučili da „izmjere“ jačinu svoje lozinke, kao i da provjere da li je njihova nalog ili lozinka u prošlosti bila kompromitovana.

Učenici su imali priliku da kroz interaktivnu prezentaciju i diskusiju, razgovaraju  o sajber higijeni, kao i o dvofaktorskoj autentifikaciji, ransomware, antivirusima i važnost kreiranja višestrukih rezervnih kopija.

Predavači Živković i Junčaj su istakli da je zaštita naloga na društvenim mrežama veoma značajna i nalog treba biti zaključan, zaštićen, lozinke dobre, koristiti kompleksne lozinke, kao i različite lozinke za bitne naloge.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: