novo

Od sjutra počinju da rade škole u Nikšiću, Pljevljima i Budvi

Škole u Nikšiću, Pljevljima i Budvu od sjutra počinju da rade, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Kako su objasnili, nivo kumulativne incidencije nakon 14 dana od zatvaranja spušten je ispod 800 na 100 000 stanovnika.

“Škole u Budvi počinju da rade zbog toga što je, novom procjenom kumulativne incidencije od strane IJZ, sa realnim i novim podacima o broju stanovnika, nivo kumulativne incidencije u toj opštini takođe ispod 800 na 100 000 stanovnika”, navodi se u saopštenju.

Takođe, kako su rekli, minimum još nedjelju dana ostaju zatvorene škole u Kolašinu, Ulcinju, te Cetinju i Žabljaku, uz mogućnost otvaranja narednog ponedjeljka ukoliko se kumulativna incidencija u tim opštinama do narednog vikenda dovede na nivo ispod 800 na 100 000 stanovnika.

“Kao što je poznato, prema tzv. Sistemu semafora, koji je izradio IJZ za prosvjetu, škole prelaze na sistem učenja na daljinu na najkraće dvije nedjelje kada “uđu u crveno”, odnosno kada kumulativna incidencija u tim opštinama pređe 800 na 100 000  stanovnika”, navodi se u saopštenju.

Sa druge strane, kako su rekli iz Ministarstva, u “zelenim” opštinama, u kojima je kumulativna incidencija ispod pet na 100 000 stanovnika  relaksiraju se mjere, poput izlazaka đaka na odmor, a velika je mogućnost i relaksiranja odredbi o nošenju maski.

“Napominjemo da se praktična nastava stručnih škola sprovodi nezavisno od sistema semafora, zbog specifičnosti stručnih škola i nemogućnosti da se praksa, kao suština stručnog obrazovanja, vrši online. Naravno, samo ukoliko škola i poslodavac kod koga se praksa obavlja mogu da ispune sve epidemiološke mjere i zahtjeve”, zaključuje se u saopštenju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: