novo

Orhis – pametna saksija koja uzgaja biljku za vas

Finalni događaj prvog predakceleracijskog programa u Crnoj Gori – BoostMeUp, Montenegro Pitching Competition, održan je sinoć u hotelu The Chedi Luštica Bay.

Na ovom događaju pružena je jedinstvena prilika da, nakon devet mjeseci rada i razvoja, sedam najuspješnijih timova u svega nekoliko minuta predstavi svoje kreativne i inovativne ideje javnosti, čime su napravili prvi korak ka nacionalnom, regionalnom, evropskom i globalnom tržištu.

 Od 47 prijavljenih, preko 19 koji su ušli u Bootcamp, do 7 timova koji su ideje predstavili na završnom događaju, odabrana su tri najbolja učesnika programa. Prvo mjesto osvojio je Orhis, drugoplasirani je tim Flourish, dok je na trećem mjestu tim Amaturn. Nagrade za najbolje učesnike obezbijedio je Crnogorski Telekom.

 Nacionalni program koji ima za cilj razvoj crnogorskog inovativnog ekosistema i podršku mladima čije su ideje budućnost digitalnog i poslovnog ambijenta Crne Gore realizovao je konzorcijum na čelu sa Inovaciono preduzetničkim centrom Tehnopolis u saradnji sa Naučno-tehnološkim parkom Crne Gore i kompanijom Amplitudo.

 Vrijedno smo radili, prošli 7 modula, gradili znanje i vještine, izrađivali prototipe i sada konačno predstavljamo rezultate timova koji su svoje startap ideje razvijali sa regionalno i u Evropi priznatim stručnjacima iz oblasti inovacija. U prethodnom periodu je puno toga urađeno kako bi se na pravi način podstakao kvalitetan i ubrzan razvoj inovativno-poslovne zajednice u Crnoj Gori, prije svega kroz usvajanje S3 strategije pametne specijalizacije i dva nova zakona. Stvoreni su preduslovi da zajednica raste. Ove ideje i timovi će biti prvi korisnici novog ambijenta, kazao je Ratko Bataković, izvršni direktor IPC Tehnopolis na finalu.

Cjelokupan projekat je realizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke Crne Gore.

 Ovo je zapravo dio programa za podršku startapova koji je Vlada donijela krajem 2018. godine. Naš inovativni ekosistem nije bio funkcionalan. Danas to nije slučaj, zahvaljujući i zakonima za podsticaj inovacija kojima se predviđaju brojne olakšice za startapove. Potrebe za digitalnim rješenjima su neiscrpne, a mi možemo da nađemo i zadovoljimo te niše što smo vidjeli i večerasNaša vizija je buduća inovativna digitalna Crna Gora, rekla je ministarka nauke dr Sanja Damjanović.

Istakla je da je zadovoljna kvalitetom ideja i ljudskim kapacitetima koje Crna Gora ima: Večeras smo imali sjajne timove i žiri je imao težak zadatak da odabere najbolje ideje, jer zaista su sve ideje sjajne i ispred nas smo imali novu Crnu Goru u kojoj su mladi ljudi nosioci našeg inovativnog i tehnološkog razvoja, a koji će doprinijeti da IT sektor bude naša buduća grana industrije.

Pobjednički tim Orhis izrazio je zadovoljstvo učešćem i samim programom.

Izuzetno smo zadovoljni programom iz razloga što prije nego što smo krenuli na ovaj program nijesmo ni bili svjesni šta ćemo naučiti, kakva ćemo iskustva steći, kakve ćemo ljude upoznati i na kraju se ispostavilo da nas je čitavo to iskustvo, rad sa mentorima je dovelo nas je do uspjeha, odnosno do toga da smo prvi na ovom takmičenju. Moram dodati da smo bili na raznim programima, ali ni jedan nije ni približno dobar kao ovaj. Ipak očekuje nas dodatni rad i razvoj samog proizvoda, pokušaćemo da ga razvijemo do finalne verzije i da se probijemo na tržište uz pomoć Tehnopolisa i svih saradnika unutar Crne Gore i van nje.Od digitalnih rješenja za poljoprivrednu djelatnost, preko novih alata za kreiranje multimedije, do aplikacija za poboljšanje emocionalne i socijalne inteligencije – svih 7 timova ponudili su raznolika inovativna rješenja.

Orhis – pametna saksija koja uzgaja biljku za vas

Pobjednički tim Orhis je predstavio automatizovanu pametnu saksiju koja omogućuje kvalitetniji, lakši i zanimljiviji uzgoj biljke. Kako? Kreirajući sistem senzora koji prikuplja podatke koji uslovljavaju sve neophodne faktore za razvoj biljke, kao što su: automatizacija procesa navodnjavanja, antibakterijski efekat, podsticanje rasta, prikupljanje izvora energije uz solarne panele. Orhisova pametna saksija očitava sve parametre u realnom vremenu zahvaljujući čemu korisnik može da ima precizan uvid u stanje sadnice.

O najboljima je odlučivao žiri kojim je predsjedavala dr Sanja Damjanović (Ministarstvo nauke Crne Gore), a koji su činili: Vanja Zorić Šundić (Inovaciono preduzetnički centar Tehopolis), Velibor Bošković (Naučno-tehnološki park Crne Gore), Nebojša Niković (Amplitudo), Dušan Banović (Crnogorski Telekom), Tarik Zaimović (Bild studio) i Blažo Crvenica (Uhura Solutions).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: