POČELA REALIZACIJA PROJEKTA “TRADICIONA SRPSKA JELA PLjEVALjSKOG KRAJA”

Pljevljaci su poznati kao dobri domaćini, ali i ljubitelji tradicionalne hrane. Neka od tradicionalnih srpskih jela oduševljavaju strane turiste koji dođu u posjetu Pljevljima. Tradicionalnu srpsku kuhinju karakteriše veoma raznovrsna, jaka i začinjena hrana, za koju bi se grubo moglo reći da je kombinacija grčke, bugarske, turske i mađarske kuhinje. U njoj preovladava upotreba mesa, tijesta, povrća i mlječnih proizvoda. Spremanje hrane je poseban dio srpske tradicije i kulture. U pljevaljskim selima kuhinja se nazivala još i „kuća“, a centralni dio je bilo ognjište, koje je predstavljalo važno, kultno mjesto, pored koga se odigravao svakodnevni život i okupljala cijela porodica.

Srpska tradicionalna kuhinja obuhvata riznicu ukusa i mirisa nastalu mješavinom uticaja raznih naroda koji su prolazili ovuda i živjeli na ovim prostorima. Kao i u kulturi uopšte, ova fuzija različitih uticaja rezultirala je originalnošću, pa bogata srpska trpeza nudi nezaboravne ukuse koji se u pljevaljskom kraju mogu osjetiti.

Tradicionalna srpska jela pljevaljskog kraja su: sukana pita, gibanica, jagnjeća čorba, sarma, ćeške, priganice, eldopita, ajvar, kačamak, cicvara, meso na seljački način. Tradicionle srpske poslastice su sutlijaš, gurabije, šampita.

Kroz ovaj projekat se želi da se sva tradicionalna srpska jela opisno opišu i fotografišu u vidu publikacije, koje će se dijeliti preko hotela i restorana u Pljevljima, kao i na raznim sajmovima hrane gdje dolazi veliki broj turista. Planirano je i snimanje 10 emisija o načinu spremanja tradicionalnih srpskih jela pljealjskog kraja. Kao finalna aktivnost ovog projekta biće organizovana izlozba tradicionalnih srpskih jela, gde će ljubitelji ovih jela imati priliku da probaju omiljeno jelo.

Ciljna grupa kojoj je namjenjen ovaj projekat jesu šire društvene zajednice (turisti, građani iz drugih gradova Crne Gore, ljubitelji domaće tradicinalne kuhinje). Putem publikacija i video emisija, ciljne grupe će se upoznati sa tradicionalnom srpskom kuhinjom Pljevalja, a isto tako i sami Pljevljaci (srpski pravoslavni živalj) biće ciljne grupe, jer se promovišu njihova tradicionalna jela, koja će probati i drugi.

Nosilac ovog projekta je Miloš Ostojić iz Pljevalja.

Projekat je podržan od strane Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori, kroz javni konkurs za finasiranje projekata za 2021. godinu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: