novo

Porodični karavan posjetio Tuzi i Zetu: Potrebno više pedijatara i mjesta u vrtićima

Djeca iz najmlađih crnogorskih opština Tuzi i Zeta, prema mišljenju njihovih roditelja, nemaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu jer nema dovoljno pedijatara u odnosu na broj malih pacijenata. U Tuzima za djecu ordinira samo jedan ljekar u prijepodnevnoj smjeni, dok u Golubovcima rade dva pedijatra, ali i pored toga, kako kažu roditelji, predugo čekaju na termine sistematskih pregleda i redovne vakcinacije.  Dodatan problem za njih predstavljaju i česte promjene ljekara. 

Iako pripadaju zasebnim opštinama, ove zdravstvene ustanove i dalje su organizaciono dio Doma zdravlja Podgorica, a roditelji očekuju od nadležnih da pronađu drugačiji model koji neće dovoditi u pitanje kvalitet i kontinuitet zdravstvene zaštite djece.

Iz tog razloga neki od roditelja iz Tuzi odlučili su da brigu o zdravlju djece povjere pedijatrima iz Podgorice, a nedostaje im, smatraju oni, i dodatnih sadržaja za najmlađe. Van obrazovnih ustanova ne postoji, kako tvrde, nijedno igralište za djecu, a koliko je to potrebno potvrđuje i sve veći broj mališana koji pohađaju Javnu predškolsku ustanovu „Majka Tereza“. Zadovoljni su uslovima u vrtiću, ali bi voljeli da u grupama bude manji broj djece. Problem prebukiranosti u vrtićima nije zaobišao ni opštinu Zeta, pa u vrtiću „Zvjezdani vrt“, koji pripada podgoričkoj JPU „Đina Vrbica“, u grupama ima i do 50 upisane djece.  

Za razliku od Tuzi, u Zeti su roditelji uglavnom zadovoljni organizacijom vananstavnih aktivnosti za najmlađe, ali bi voljeli da bude više besplatnih sadržaja.

O problemima sa kojima se suočavaju u Tuzima i Zeti, roditelji su razgovarali sa timom Porodičnog karavana koji je u subotu, 21. oktobra, obišao ove opštine i u njima organizovao dvosatne događaje.

Osim edukativno – kreativnih i zabavnih aktivnosti za najmlađe, roditelji su bili u prilici da od ljekara Instituta za javno zdravlje Crne Gore dobiju provjerene informacije o temama koje se tiču ranog razvoja djece.

U ime domaćina – Opštine Tuzi, sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu Marina Ujkaj podsjetila je da su, odmah po konstituisanju, odlučili da podrže mlade porodice tako što za svako novorođenče obezbjeđuju poklon paketić, u iznosu od 200 eura.

„To je za jednu mladu Opštinu sa skromnim budžetom bilo vrlo izdašno i veliki učinak u tom pravcu. Svakako da uvijek podržavamo sve porodice, tu su i jednokratne pomoći, nažalost za one koji nijesu u dobrom imovnom stanju, a u budućnosti ćemo i taj budžet udvostručiti. Pokušaćemo da pomognemo i tako da se ne svodi sve na jednokratnu pomoć, nego da imamo nešto konkretnije“, navela je Ujkaj.

Istakla je da su u Opštini Tuzi odlučni da podrže i nastavak školovanja za mlade sa tog područja, pa obezbjeđuju stipendije za 50 studenata u iznosu od 100 eura mjesečno.

V.d. direktor Kulturno informativnog centra Zeta u Golubovcima Branko Noković istakao je da je i najmlađa opština u Crnoj Gori od početka prepoznala značaj ulaganja i pružanja podrške djeci i porodici.

„Kao odgovorni ljudi svjesni smo problema sa kojima se suočavaju djeca, ali i roditelji, i posvećeni smo njihovom rješavanju, znajući da to nije posao od jednog dana, već nešto što traži sistemski i dugotrajan odgovor. Važnu ulogu u tome ima lokalna samouprava, ali i ustanova na čijem sam čelu, Kulturno informativni centar Zeta, koja je maksimalno posvećena kako organizaciji sadržaja za djecu tako i podršci roditeljima. Za kratko vrijeme postali smo, bez lažne skromnosti, mjesto dobrog okupljanja. Pokrenuli smo niz zabavno – kulturnih, odnosno edukativnih sadržaja, koji su nedostajali djeci Zete, jer ne smijemo dozvoliti da ih vaspitavaju društvene mreže“, istakao je Noković.

Prema njegovim riječima, veoma je važno što nisu u pitanju samo povremena kulturna dešavanja, već planska i konstantna podrška, kako školarcima, tako i djeci koja pripadaju ranjivim kategorijama.

„Zadovoljno dijete je i srećno dijete, a dječija radost je najveća radost. Sa druge strane, roditeljska radost zbog djeteta je neograničena. Zato neka nam ta dječija radost bude vodilja u svakom poslu koji radimo“, naglasio je Noković.

O značaju pravilne ishrane roditelji iz Tuzi i Zete razgovarali su sa specijalistkinjom higijene dr Enisom Kujundžić, dok su u vezi imunizacije mogli dobiti provjerene informacije od epidemiološkinje dr Marije Božović.

Dr Kujundžić je podsjetila roditelje na značaj pravilne ishrane, koja je osnova zdravlja. Zavisno od toga što biramo da jedemo i kako se rukovodimo u toku dana kada je ishrana u pitanju moguće je, kako je istakla, unaprijediti zdravlje, ali i narušiti ga lošim navikama. Roditeljima je poručila da nije to toliko komplikovano kao što se inače čini na osnovu informacija koje se plasiraju na društvenim mrežama i poruka influensera.

„To ne mora uopšte tako da bude. Pravilno i zdravo se hraniti može da bude vrlo jednostavno, samo je potrebno da primjenjujemo neke opšte principe pravilne ishrane svakodnevno i kontinuirano. Posebno kada su djeca u pitanju, često kao roditelji pravimo kompromise samo da bismo im izašli u susret, pa mijenjamo neke zdrave namirnice onima koje su loše. Treba da budemo svjesni da sve ono što je fabrički napravljeno, odnosno što je konditorski proizvod, djeca ne treba konstantno da jedu i da im to bude užina“, kazala je Kujundžić.

Podsjetila je da pri Institutu radi Specijalistička ambulanta za poremećaje ishrane, gdje radnim danima ljekari – specijalisti higijene pružaju važne savjete i pripremaju planove ishrane u zavisnosti od toga koji problem pacijent ima.

Specijalista epidemiologije dr Marija Božović preporučila je roditeljima da izbjegavaju neprovjerene informacije o imunizaciji, već da odgovore na sva pitanja i nedoumice potraže kod ljekara.

„Vakcinacija je nešto najbolje što možete da uradite za svoje dijete od dana rođenja pa do kraja srednje škole, do kada je obavezna imunizacija. Time sprečavamo neka oboljenja koja jesu zaboravljena, ali i te kako mogu imati komplikacije i smrtne ishode. To ne bi trebalo da dozvolimo u situacijama kada su nam vakcine dostupne. Zato vam preporučujemo da vodite računa o vakcinalnom kalendaru, da tražite pouzdane informacije stručnjaka, a ne one sa društvenih mreža koje mogu biti netačne i koje nas mogu zbuniti“, rekla je dr Božović.

Porodični karavan dio je projekta koji udruženje Roditelji realizuje u saradnji sa UNICEF-om, a uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Cilj aktivnosti koje se sprovode je uključivanje i osnaživanje lokalnih zajednica da obezbijede uslove neophodne za optimalan rast i razvoj djece.

U toku obilaska gradova realizuje se nekoliko različitih tematskih aktivnosti koje doprinose boljem informisanju roditelja o važnim temama koje se odnose na rast i razvoj djece, kao što su dojenje, ishrana, vakcinacija, fizička aktivnost, značaj kontakta, igre i ograničavanja upotrebe tehnoloških sredstava koja nijesu namjenjena djeci.

U toku dvosatnog programa održavaju se animatorske tačke i kreativno – edukativne radionice za djecu koje pripremaju Rent-A-Party animatori, Škola za intelektualni razvoj djece Eduko i tim udruženja Roditelji.

Do 25. novembra Porodični karavan će obići sve gradove u Crnoj Gori i u njima organizovati događaje. Do sada smo posjetili roditelje i djecu u Šavniku, Žabljaku, Nikšiću, Plužinama, Kolašinu, Mojkovcu, Pljevljima, Bijelom Polju, Andrijevici, Beranama, Gusinju i Plavu, Petnjici, Rožajama, Tuzima i Zeti, a naredne subote, 28. oktobra, Porodični karavan će boraviti na Cetinju i u Budvi.

Udruženje Roditelji

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: