novo

Realizovan treći ciklus programa „Brižne porodice“

U JPU “ Eko bajka“ u periodu od 11.oktobra do 22. decembra 2023.godine, realizovan je treći ciklus programa “ Brižne porodice“.

Program je poznat i kao Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje za malu djecu. U Crnoj Gori se sprovodi uz podršku UNICEF -a i EU, od 2018. godine, a u JPU “ Eko bajka“ od oktobra 2022. godine.

Program je namenjen za roditelje/ staratelje djece uzrasta od dvije do devet godina, i realizuje se besplatno za polaznike.

Radionice su održavane jednom sedmično, u trajanju od dva sata. U trećem ciklusu grupa je brojala deset polaznika .

Svaka radionica imala je sličnu strukturu. Nakon pozdrava i dobrodošlice radionica je započinjala kratkim fizičkim vježbama da bi se pomoglo roditeljima da se povežu sa svojim tijelom i oslobode se tenzije tijela i uma, uz preporuku da svako jutro započinju sa fizičkim aktivnostima.

Od četvrte radionice roditelji su počinjali i završavali svaku radionicu sa emocionalnim ulaskom/ izlaskom. To se zove emocionalna prijava / odjava, koja je omogućavala roditeljima da podijele sa drugima u grupi kako se osjećaju , gdje tu emociju u tijelu osjećaju, i da iskažu misli povezane sa tom emocijom.

Nakon toga se razgovaralo o aktivnostima odrađenim kod kuće, jer se tokom svake radionice učesnicima zadaju aktivnosti koje uvježbavaju kod kuće, a kojima se utvrđuje ono naučeno tokom radionice.

Razgovor o odrađenim aktivnosti kod kuće pružao je priliku da podijeli se sa drugima svoj uspjeh i pozitivna iskustva iz prethodne sedmice, kao i to da li su se suočavali i sa izazovima ili otporom od strane djece ili ostalih članova porodice.

Svaka radionica je sadržala osnovni dio, koji je slijedi temu radionice.

Teme osnovnog dijela radionice:

1. Vrijeme nasamo sa vašim djetetom,

2. Recite što vidite,

3. Govoriti o osećanjima,

4. Hvaljenje djece,

5. Jednostavne nagrade – neka dodatna sitnica,

6. Davanje pozitivnih, konkretnih i realnih uputstava,

7. Uspostavljanje kućnih pravila i ustaljenih rutina,

8. Preusmeravanje negativnog ponašanja,

9. Ignorisanje negativnog traženja pažnje i zahtjevnog ponašanja,

10. Posljedice za agresivno ponašanje i neposlušnost,

11. Izbegavanje i rješavanje sukoba,

12. Osvrt, proslava i kako dalje.

U okviru osnovnog dijela radionice razgovaralo se o tome zašto se bavimo konkretnom temom, ili roditeljskom vještinom.Roditelji su iznosili sopstvene razloge zašto bi određena vještina ili pristup bili korisni.

Kroz ilustrovane priče, koje su prikazane u “ Priručniku za roditelje“ , roditeljima se pomaže da razumiju osnovnu veštinu ili načelo koje je u fokusu date radionice.

Ilustrovane priče prikazuju porodice koje imaju uspješno ili neuspešno iskustvo sa datim vještinama. Nakon toga vještine se uvežbavaju putem igra uloga, sa ciljem da roditelji imaju više sposobnosti da ih sami sprovode kod kuće.

Završni dio radionice je bio posvećen predstavljanju aktivnosti koji roditelji treba da odrade kod kuće , do narednog susreta.

Roditelji su upoznati i sa veštinom relaksacije tijela, sa ciljem da se osvijesti svaki dio tijela, da se opuste i da smanje nivo stresa.

Na završnoj, dvanaestoj , radionici sumirani su utisci roditelja, osvrt na iskustva roditelja tokom programa kao i utvrđivanje načina kojima će nastaviti da pomažu sebi kao roditelji.

Polaznicima su uručeni sertifikati i organizovana žurka za djecu i roditelje.

💫Na osnovu stepena posvećenosti i uključenosti naših polaznika tokom realizacije programa možemo zaključiti vrijednost programa je da je to mjesto podrške za roditelje, mjesto gdje roditelji uočavaju da se suočavaju sa istim problemima, i nailaze na razumevanje pa im to bude mjesto podrške i povezanosti i to je ono što im dugoročno gledano zaista znači.

Facilitatori programa:

Vanja Sokić,

Milica Topović

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: