novo

Roditeljima prekipilo, novca da sami voze djecu nemaju

Roditelji više od pedeset učinika iz beranskog sela Vinicka okupiće se u subotu na protestnom skupu, jer već petu godinu njihova djeca koja pohađaju nastavu u gradskim školama, nemaju prevoz.

Predstavnica roditelja, Danka Ćeranić, kazala je Portalu RTCG da roditelji taj finansijski teret da sami voze djecu više ne mogu da podnesu, i najavljuje mogućnost da djeca 4. septembra neće poći u školu.

„Ovo je problem koji traje već četiri godine, i ovo bi bila peta godina. U međuvremenu smo se sami snalazili, ali to više ne možemo. Ima roditelja koji nemaju automobil, ima i nas koji imamo više djece u dvije smjene i onda bi morali po dva puta samo zbog toga da vozimo do grada i nazad“, kazala je Ćeranić.

On je objasnila da su na vrijeme pisali svim nadležnim i državnim i opštinskim institucijama, ali da im za sada niko nije odgovorio.

„Mi ćemo se u subotu okupiti u krugu područnog odjeljenja osnovne škole u Vinickoj. Svi smo u selu jedinstveni u tom stavu. Krajnja mjera je da djecu ne vodimo u školu dok se pitanje prevoza ne riješi“, kazala je predstavnica roditelaj iz sela Vinicka.

Roditelji kažu da su pisali svim nadležnim i državnim i opštinskim institucijama, ali da im za sada niko nije odgovorio

Selo Vinicka od Berana je udaljeno osam kilometara, magistralnim pravcem prema Andrijevici. Sve do početka pandemije korone djački prevoz je bio organizovan, a upravo negdje u to vrijeme su nastupili i problemi sa krizom i uvođenjem stečaja u baransko autoprevozno preduzeće „Simon vojaž“. Ta kompanija je održavala lokalne linije prema susjednim gradovima, a takođe do tada imala monopol na đački prevoz. Tada su problemi počeli da se gomilaju i kulminirali su prestankom rada „Simon vojaža“, zatvaranjem autobuske stanice u Beranama, i potpunim prekidom đačkog prevoza. Tako su se ne samo građani Berana i susjednim gradova našli u velikom problemu i prepušteni taksistima, već i učenici koji su ostali bez prevoza.

Pravo na đački prevoz ima svaki učenik čije je mjesto stanovanja udaljen od grada više od pet kilometara.

Neki od dobro obaviještenih prevoznika tvrde da je „Simon vojaž“ u dugogodišnjem periodu kada je imao monopol, prijavljivao po petsto učenika za đački prevoz tokom mjeseca.

„On je na spisak za prevoz stavljao i učenike koji su u prigradskim naseljima, a sve to mu je refundirano. Na taj način je oštetio državu za oko deset miliona eura. Ni to nije bilo dosta, nego je nastavio sa prevarama i doveo preduzeće do stečaja i poptune propasti“, tvrde iz autoprevozne fime Viktorija ekspres, koji su neko vrijeme držali liniju za prevoz đaka od Plava do Berana.

Oni vjeruju da će najava protesta roditelja učenika iz sela beranskog sela Vinicka, biti vjerovatno samo inicijalna kapisla, koja će pokazati probleme neorganizovanog đačkog prevoza ne samo na terotiriji opštine Berane, već i iz susjednih gradova.

U Beranama se nalazi najveći broj atraktivnih srednjih škola koje pohađa veliki broj učenika iz Gusinja, Plava i Andrijevice sa sjedne strane, iz Rožaja sa druge strane, i iz Bijelog Polja iz trećeg pravca. Početak školske godine pokazaće kako je i da li je regulisan školski prevoz, ili će učenici biti prepušteni svojim roditeljima da ih voze i da se sami snalaze.

Dio odgovornosti, kako smatraju u Viktoriji ekpsres, pašće i na stečajnu upravu „Simon vojaža“, koje je nedavno za samo 34 hiljade eura prodala osam najboljih autobusa, sa kojim je vrlo lako mogao da se obezbijedi i međugradski linijski i učenički pevoz.

Značajan broj učenika srednjih škola zbog izostanka đačkog prevoza u proteklim godinama pokušavao je da obezbijedi smještaj u Domu učenika i studenata u Beranama, koji se na taj način, sa minimalnim cijenama, pretvorio u socijalnu ustanovu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: