Svaki žanr ima svoje idealno vrijeme za čitanje

Šest minuta neprekidnog čitanja svakog dana može da smanji nivo stresa za 68 procenata

Čitanje proširuje našu maštu, pomaže nam da učimo, donosi radost i podstiče bolje pamćenje. Ipak, svaki žanr ima svoje idealno vrijeme za čitanje.

Nefikcija za jutro

Ovu vrstu knjige je najbolje čitati ujutru od 10 do 12 jer je to vrijeme kada je naš mozak najoštriji. Istraživači kažu da je razlog zašto je odraslima bolje da čitaju nefikciju ujutru taj što vaše tijelo želi i treba da se probudi i stimuliše. Čitanje tokom jutra ima mnoge prednosti kao što su: smanjenje stresa, povećana kreativnost, poboljšane komunikacijske vještine, bolje pamćenje…

Prema studiji, šest minuta neprekidnog čitanja svakog dana može da smanji nivo stresa za 68 procenata. Čitanje je takođe odlično za vježbanje uma i održavanje mozga u formi, piše The List.

Fikcija prije spavanja

Fikcija pomaže da smirite um i utonete u san. Nekim ljudima čitanje prije spavanja pomaže da lakše zaspe. Ako želite da čitate da vam pomogne da zaspite, onda je ovo odlična taktika. Jarka svijetla telefona će vas držati budnim i ometati vaš mozak, pa je čitanje knjige mnogo bolji izbor, posebno ako patite od nesanice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: