novo

“Tužilaštvo da preispita odluku, diskriminacija djece očigledna”

Изненађени смо исхитреном и олако донијетом одлуком Тужилаштва да у случају дискриминације ромске дјеце на Жабљаку нема елемената кривичне одговорности, саопштила је за Портал РТЦГ Неда Радовић, представнцима НВО Систем. То нам је казала након што је потврђено да полиција истражује да ли су власник и особље једног ресторана на Жабљаку избацили неколико гостију, вријеђајући их јер су припадници популације Рома и Египћана (РЕ). Мада је полиција о свему информисала тужилаштво, у тужилаштву су навели да ту нема кривичног дјела, већ су умјерили полицију да цијени има ли елемената за прекршајни поступак.

Радовићева је навела да се ради о кривичном дјелу.

“Сматрамо да се ипак ради о кривичном дјелу за које се гони по службеној дужности, будући да су, између осталог, изречене врло дискриминаторне и увредљиве ријечи попут “излазите цигани”, “мрш”, и тако даље. Затим, уколико уношење у лице са подигнутим кажипрстом са намјером пријетње, етикетирање присутних (поготово малољетних лица), више пута поновљене увредљиве ријечи и остале увреде које смо претпрјели не подлијежу кривичном гоњењу, значиће само једно, а то је охрабривање оваквог понашања”, казала је Радовићева.

Она наводи да су у последњих 24 часа добили подршку шире јавности, која се грози након овог догађаја.

“Због свега и евентуалног подношења приватне тужбе поводом овог случаја, ми ћемо остати уздржани од даљих коментара и препустити овлашћенима да воде случај. Напомињем о да су сва дјеца која су била у нашој пратњи васпитана, угледна и дјеца за примјер и да су доживјела стрес”, навела је наша саговорница.

Из Грађанске алијансе (ГА) подвукли су синоћ да посебно забрињава чињеница да ово није први пут да се из државног тужилаштва оваква и слична поступања оцијене као догађаји без елемената кривичног дјела, за која се гони по службеној дужности.

“Позивамо тужилаштво да преиспита своју одлуку те још једном преиспита пријаву која им је поднијета везано за овај случај. Додатно позивамо и све друге надлежне институције да се активно укључе у расвјетљавање и рјешавање наведеног случаја и изнесу своје оцјене”, навели су из Грађанске алијансе.

Истичу да наводи о овим и сличним случајевима дискриминације не смију остати неразјашњени.

Подсјетимо, полиција истражује да ли су власник и особље једног ресторана на Жабљаку избацили неколико гостију, вријеђајући их јер су припадници популације Рома и Египћана (РЕ). Према пријави, власник ресторана В.П. избацио је неколико ромских волонтера и вршњачких едукатора из НВО Систем, поручујући да за њих нема мјеста у њиховом објекту. Портал у РТЦГ је у полицији незванично саопштено да је догађај пријављен 1. септембра.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: