novo

Udžbenici u Crnoj Gori najjeftiniji u regionu, za gimnaziju koštaju od 83 do 106 eura

U susret novoj školskoj godini iz Zavoda za udžbenike i nastavna sedstva (ZUNS) poručuju da su udžbenici u našoj zemlji najjeftiniji u regionu. Oni takođe, ističu da ZUNS pažljivo primjenjuje politiku određivanja cijena, koja u najvećoj mjeri zavisi od cijene štampe, te da se trude da cijene budu na nivou od prethodnih godina.

“Ukoliko dođe do smanjenja cijena štampe to će dovesti i do smanjenja cijena udžbenika i suprotno”, kazao je za naš portal Dušan Petričević iz ZUNS-a.

Upitan za cijene kompleta udžbenika kaže da, što se tiče gimnazije, knjige za prvi razred koštaju 106,90 eura, Za više razrede potrebno je izdvojiti nešto manju sumu novca, jer za drugi koštaju 90,40 eura, treći 89,90 eura i četvrti 83,80 eura.

Što se tiče udžbenika za osnovne škole, oni su besplatni a Petričević podsjeća da je njihova distribucija počela 7. avgusta, te da će trajati do kraja mjeseca.

On ističe, takođe, da Zavod i ove godine isporučuje besplatne udžbenike za cjelokupnu školsku populaciju upisanu u obrazovni sistem Crne Gore, a na osnovu podataka koje dobijaju od Ministarstva prosvjete.

“Taj broj se kreće od nekih sedam do osam hiljada učenika po razredu”, precizirao je Petričević dodajući da će svu djecu upisanu u obrazovi sistem Crne Gore udžbenici sačekati na klupama prvog školskog dana.

“S obzirom na to da se radi o velikoj količini udžbenika koju treba distribuirati prema svim školama u Crnoj Gori, sama distribucija je planirana po trijadama, tj. udžbenici će biti isporučeni u po tri razreda u različitim vremenskim isporukama. Takva distribucija je planirana radi lakše provjere isporučenih količina od strane škola”, dodaje sagovornik.

Upitan da li u susret novoj školskoj godini ima određenih izmjena u sadržini udžbenika, poručuje da u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva konstantno rade na inoviranju.

“Nemamo novih udžbenika što se tiče osnovne škole za ovu godinu. Kada su u pitanju novi naslovi pomenuo bih sociologiju za III razred Gimnazije i čitanku za III razred Srednje stručne škole, čime smo upotpunili prazninu koja je postojala kada su u pitanju novi predmetni programi, a dok su ostali udžbenici za osnovne škole inovirani saglasno uobičajnim procedurama”, zaključuje Petričević.

Podsjećamo, školska 2023/2024. u Crnoj Gori počeće u ponedjeljak 4. septembra, a završiće se u 14. juna 2024.U dokumentu objavljenom na sajtu Vlade, a koji potpisuje ministar u tehničkom mandatu Miomir Vojinović, navedeno je da će obrazovno – vaspitni rad biti organizovan u četiri klasifikaciona perioda.

“Prvi klasifikacioni period počinje u ponedjeljak, 4. septembra, a završava se u srijedu,1. novembra 2023. Drugi klasifikacioni period počinje u ponedeljak, 6. novembra, a završava se u petak, 29. decembra 2023. godine. Treći klasifikacioni period počinje u ponedjeljak, 22. januara, a završava se u petak, 29. marta 2024. godine. Četvrti klasifikacioni period počinje u ponedjeljak, 1. aprila, a završava se u petak, 14. juna 2024. godine”, stoji u Školskom kalendaru.

Planom je predviđeno i da zimski raspust počinje u ponedjeljak 1. januara 2024. godine, a završava se u nedjelju 21. januara 2024. Ljetnji raspust počinje u ponedjeljak 17. juna, a završava se u subotu, 31. avgusta 2024.

“Za učenike koji imaju zaključen individualni ugovor o obrazovanju, vrijeme organizovanja praktičnog obrazovanja ostvaruje se u skladu sa zakonom i individualnim ugovorom o obrazovanju”, zaključuje se u dokumentu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: