novo

Vlaović: Filmski festival Herceg Novi je događaj koji prevazilazi granice naše države

Filmski festival Herceg Novi je, zahvaljujući svojoj visokoj kvaliteti i umetničkim dosezima, neosporno stekao prestižan status manifestacije od posebnog značaja za kulturni pejzaž Crne Gore, istakla je ministarka kulture i medija, Maša Vlaović.

Ona je, na otvaranju 36. izdanja festivala pod sloganom “Sve Boje Filma” podsjetila da Ministarstvo kulture i medija, zajedno sa Opštinom Herceg Novi, pruža neprestanu podršku ovom događaju, „čime se svake godine realizuje kao sve značajniji filmski spektakl i kao takav prevazilazi granice naše države“.

„Ovogodišnje izdanje festivala okuplja raznolike umjetničke poetike i autorske strategije koje univerzalnim porukama filma pridodaju svoju specifičnost. Izuzetno značajna festivalska selekcija pruža dubok uvid u aktuelno stvaralaštvo u oblasti igranog i dokumentarnog filma, te reflektuje umjetnički i produkcijski kvalitet“, rekla je Vlaović.

Posebno je izdvojila i film istaknutog crnogorskog reditelja Živka Nikolića, koji će nakon gotovo tri decenije, doživjeti svoju premijeru.

„Ovaj Festival se stoga može okarakterisati po prepoznatljivom selekcionom rukopisu, njegovanom sa jedinstvenim senzibilitetom prema umjetničkoj inovativnosti i angažovanosti filma koji dopire do naše publike“, rekla je ministarka.

Prema njenim riječima, ovogodišnja selekcija naglašava konfrontaciju između tema lične i zajedničke prošlosti, identiteta i njegovog oblikovanja, te nudi različite senzibilitete putem filmske estetike, podstičući publiku na duboko promišljanje o suštini onoga što jesmo i predstavljamo, kao i o našim željama i težnjama, kazala je ona.

„Festival se ističe po hrabrosti autora da se uhvate u koštac sa pitanjima koja su inherentna savremenom trenutku, s nadom da će ponuditi odgovore na teme koje prolaze kroz sva tri dijela selekcije“, navela je Vlaović.

Ocijenila je da je ovo izdanje festivala nesumnjivo od ključnog značaja„Kao najznačajniji filmski festival u Crnoj Gori, koji pruža izvanredne ambijente za projekcije filmova, ne možemo a da ne izrazimo duboku zahvalnost pionirima Festivala, koji su postavili standarde za budućnost, rekla je Vlaović.

Podsjetila je da je nedavno usvojen Nacionalni program razvoja kulture, koji se jasno fokusira na podsticanje filmske industrije, uključujući povećanje sredstava za kinematografske projekte, unapređenje bioskopske mreže, prevođenje domaćih filmova na strane jezike i prilagođavanje za slabovide gledaoce, te istakla da su ovi koraci ključni za dalji napredak u ovoj oblasti.

Pored ministarke, na otvaranju su govorili predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić i glumica Jelisaveta Seka Sabljić.Filmski festival Herceg Novi trajaće do 28. avgusta, a u pet selekcija očekuje se bogat program koji će biti prikazan na hercegnovskim tvrđavama Kanli Kula i Forte Mare, Kući Iva Andrića, kao i u Dvorani PARK i amfiteatru.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: