novo

Čak 44 odsto mladih ne želi da se vakciniše

Istraživanje Centra za Afirmaciju i razvoj mladih pokazalo je zabrinjavajući podatak da ćak 44 odsto mladih u Crnoj Gori ne želi da se vakciniše protiv koronavirusa.

“Čak 67 odsto ima predrasude o vakcini Astra Zeneka, oko 28 odsto vakcinisalo bi se Sputnjikom V, a za 27 odsto to nije važno. Oko 15 odsto mladih ima predrasude o cjelokupnom procesu vakcinacije, što bi trebalo riješiti edukacijom”, kazao je  u Jutarnjem programu Miloš Mašković iz Centra za Afirmaciju i razvoj mladih. 

U istraživanju učestvovalo preko 1.000 osoba sa teritorije cijele Crne Gore uzrasta od 15 do 30 godina.

“Zabrinjava nas podatak da 44 odsto mladih u Crnoj Gori ne želi da se vakciniše, a čak 75 odsto njih se uopšte nije ni prijavilo”, kazao je Mašković.

U centru smatraju da je za taj rezultat istraživanja krivac više uzroka.

“Počev od veoma slabe kampanje koju sprovodi, odnosno ne sprovodi zdravstveni sistem. Po našem mišljenju, s kampanjom se trebalo krenuti ranije i intenzivnije s akcentom na mlade ljude koji dolaze u kontakt sa velikim brojem ljudi”, kazao je Mašković.

Njih 65 odsto smatra da vakcinacija protiv kovida 19 ne bi trebalo da bude obavezna.

“Mislim da bi mladima trebalo ostaviti slobodu izbora, ali kvalitetna kampanja bi nas dovela da imamo veliki broj prijavljenih za vakcinaciju”, kazao je on.

S druge strane,  glavna sestra za imunizaciju Aida Piranić kaže da se veliki broj mladih svakodnevno prijavljuje i interesuje za imunizaciju.

“Nadam se ipak da će mladi poslušati glas struke i da će se vakcinisati. Želim da istaknem da svakodnevna istraživanja pokazuju da nema nus pojava o kojima čitaju na društvenim mrežama”, kazala je Piranić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: