novo

Marihuanu probalo skoro deset odsto učenika

Poslednji podaci Projekta evropskog istraživanja u školama o alkoholu i drugim drogama (ESPAD), u kojem je učestvovalo 99.647 učenika iz 35 zemalja. pokazali su da je 9,1 posto učenika u Crnoj Gori nekada probalo kanabis.

Prosjek broja učenika koji su konzumirali marihuanu u evropskim zemljama koje su bile obuhvaćene istraživanjem iznosi 15,1 odsto.

Podaci za Crnu Goru pokazuju da je marihuanu konzunniralo 11,4 odsto učenika i 7,3 odsto učenica.

Ova stopa je veća u odnosu na zemlje regiona, sa izuzetkom Hrvatske u kojoj je oko 20 odsto učenika nekada konzumiralo kanabis.

ESPAD istraživanje godinama unazad pruža ključne informacije za praćenje rizičnog ponašanja adolescenata u Evropi.

Ovo uključuje uočenu dostupnost psihoaktivnih supstanci, rani početak upotrebe supstanci i procjene prevalencije upotrebe supstanci (cigarete, alkohol, nedozvoljene droge, inhalanti, nove psihoaktivne supstance i farmaceutski proizvodi). Dati su i drugi ključni pokazatelji intenzivne i visokorizične upotrebe supstanci.

Istraživanje se bavi i rasprostranjenosti kockanja, uključujući onlajn kockanje, udio učenika koji se kockaju i prevalenciju korišćenja društvenih medija i igara.

U prikupljanju podataka ESPAD 2019. učestvovalo je 99.647 učenika iz 35 zemalja: Austrije, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Češke, Danske, Estonije, Farskih ostrva, Finske, Francuske, Gruzije, Njemačke, Grčke, Mađarske, Islanda, Irske, Italije , Kosova, Letonije, Litvanije, Malte, Monaka, Crne Gore, Holandije, Sjeverne Makedonije, Norveške, Poljske, Portugala, Rumunije, Srbije, Slovačke, Slovenije, Španije, Švedske i Ukrajine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: