novo

UCG napredovao na Vebometriksu

Sa te državne ustanove ponavljaju da metodologije rangiranja svjetskih univerziteta uglavnom ne pogoduju malim univerzitetima

Univerzitet Crne Gore napredovao je više od 200 mjesta na Vebometriks rang-listi svjetskih univerziteta.

Januarska edicija Vebometriks rangiranja obuhvatila je više od 30.000 visokoškolskih ustanova, iz gotovo 200 zemalja svijeta.

UCG je na 1728. poziciji, a ubilježio je poboljšanje pozicije u tri ključna kriterijuma – vidljivost, otvorenost i izvrsnost.

Vebometriks (Webometrics) rangiranje svjetskih univerziteta je inicijativa Cybermetrics Lab – istraživačke grupe koja pripada najvećem javnom istraživačkom tijelu u Španiji Superior de Investigaciones Científicas, a među prvim istraživačima je u Evropi.

Kriterijumi za rangiranje obuhvataju uticajnost odnosno vidljivost akademskih sadržaja na vebu, zatim otvorenost koja se tiče broja citata koja ostvaruju naučnici, i na kraju izvrsnost u smislu kvaliteta naučnih publikacija.

Iz UCG su u odgovoru “Vijestima” podsjetili na to da je ta državna visokoškolska ustanova jedna od najmanje brojnih akademskih zajednica čak i u regionu, sa nešto više od 400 članova sa akademskim zvanjima.

Podsjećaju i na to da su više puta isticali da “metodologije rangiranja svjetskih univerziteta uglavnom ne pogoduju malim univerzitetima”.

“Poznato je da pozicija univerziteta na rang-listama umnogome zavise ne samo od brojnosti akademske zajednice, već i od budžeta, odnosno stepena ulaganja u nauku, obrazovanje, istraživačku infrastrukturu, a ti parametri nam ne idu u prilog”, naglašavaju na UCG-u.

Ističu, međutim, da ulažu konstantan napor da se obezbijedi visok kvalitet naučnoistraživačkog i obrazovnog procesa.

“S tim u vezi, digitalni servisi i infrastruktura na UCG su značajno inovirani i poboljšani u prethodnom periodu, kao preduslov za implementaciju principa tzv. ‘otvorenog univerziteta’. Uvedeni su mehanizmi za efikasnije izvještavanje o rezultatima naučnoistraživačkih i stručnih aktivnosti na UCG, pokrenuti su programi sa usavršavanje mladih kadrova, kao i prvi program za postdoktorande. Kreiran je i koncept većeg angažmana Univerziteta prema privrednom sektoru i društvu u cjelini, posebno naglašavajući segment inovacija”, navode na UCG.

Najavljuju i novu organizacionu politiku kad je u pitanju razvoj nauke i istraživanja. “Time bi se UCG učvrstio ne samo kao okosnica nauke i visokog obrazovanja u Crnoj Gori već i kao značajna akademska cjelina u međunarodnim okvirima”, poručili su.

Univerzitet Crne Gore ove godine slavi pola vijeka postojanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: