novo

Vojinović traži da inspekcija ponovo uđe u školu

Ministarstvo prosvjete ostaje pri stavu da nije bio ,,dovoljno eksplicitan“ nalaz inspektora, u kojem je istaknuto da direktor Srednje pomorske škole u Kotoru krši zakon i da za posljedicu može da ima prijedlog za njegovo razrješenje

Inspekcija je prošle godine zaključila da je direktor škole Ratko Petrović kršio zakon, da je zapošljavao svoju kćerku i izmišljao čak radno mjesto za nju, te je inspektor predložio da sve to može imati prijedlog da se razriješi. Ministarstvo cijeni, međutim, da prosvjetni inspektor nije eksplicitno napisao da podnosi prijedlog za razrješenje tog direktora, što je, kako kažu, uobičajena praksa u postupanju Prosvjetne inspekcije

Ministarstvo prosvjete zatražilo je od Prosvjetne inspekcije da utvrdi činjenično stanje u Srednjoj pomorskoj školi u Kotoru, rečeno je juče Pobjedi iz tog resora.

Kažu da su to učinili povodom dopisa Centra za građansko obrazovanje, u kojem je zatraženo da ministar Miomir Vojinović hitno formira privremeni školski odbor, koji bi na kraju trebalo da se izjasni o nalazu inspekcije od prošle godine.

U tom nalazu je zaključeno da je direktor škole Ratko Petrović kršio zakon, da je zapošljavao svoju kćerku i izmišljao čak radno mjesto za nju, te je inspektor predložio da sve to može imati prijedlog da se razriješi.

Petrović je, međutim, i dalje direktor škole. CGO traži reakciju ministra ili njegovu ostavku. Zatražili su i da ministar Vojinović javnosti objasni da li štiti direktora Petrovića, je li ga nečim zadužio, imajući u vidu da ga nije smijenio uprkos nalazu inspekcije od lani. Rekli su da su nesporni dokazi da je Petrović nezakonito rukovodio ustanovom i da je nejasno zašto nalaz inspekcije Vojinović ignoriše od juna prošle godine.

Pobjeda je pitala Ministarstvo prosvjete zašto ponovo traže reakciju inspekcije, odnosno zašto ne postupaju po nalazu inspektora od prošle godine koji je utvrdio da Petrović krši zakon, ali iz ovog resora ponovo odgovaraju da prethodni nalaz inspektora ,,nije bio eksplicitan“.

– U nalazu inspektora konstatovano je da utvrđene nepravilnosti mogu biti razlog za razrješenje direktora. Znači, prosvjetni inspektor nije eksplicitno napisao da podnosi prijedlog za razrješenje tog direktora, što je uobičajena praksa u postupanju Prosvjetne inspekcije – kažu iz Ministarstva.

Ministar Vojinović je na početku svog mandata, koji je startovao od aprila prošle godine, u više navrata poručivao i obećavao da će ažurno pratiti rad direktora obrazovno-vaspitnih ustanova.

– I savjesno ću donositi odluke na osnovu njihovog rada – rekao je početkom ove godine za Pobjedu ministar Vojinović, kada je saopštio da su zbog određenih nepravilnosti smijenjena četiri direktora.Nalaz inspektora

Prosvjetni inspektor Vesko Joksimović utvrdio je prošle godine da je direktor Petrović prekršio zakon, zloupotrijebio položaj i da u njegovom radu ima primjesa nepotizma. U školi je u više navrata zapošljavao, odnosno zaključivao ugovore sa svojom kćerkom i za nju je čak izmišljao radno mjesto.

– Što za posljedicu može imati prijedlog za razrješenje – zaključio je inspektor Joksimović u nalazu od 22. juna prošle godine u koji je Pobjeda imala uvid.

Oglasio se prošle sedmice i sporni direktor Petrović, te je naveo da se vodi ,,besomučni i neprimjereni rat protiv njega i njegove porodice“.

Ratko Petrović

– Već par dana se po crnogorskim portalima (Analitika, Vijesti, Pobjeda) vodi besomučni i neprimjereni rat saopštenjima protiv mene i moje porodice. Povod nije bilo potrebno tražiti jer je ovo pripremano pune dvije godine i odvijalo se periodično različitog intenziteta. Bivša uprava koja je dovela školu do ivice gašenja, puštajući da isteknu svi sertifikati i stvarajući dug od 44.000 eura, udarila je svim silama na mene – rekao je on.

Od maja ove godine, prema izmijenjenom zakonu, direktore obrazovnih ustanova bira i razrješava školski odbor, a ne ministar.

NEMA ŠKOLSKOG ODBORA

Nastavnici Pomorske škole ponovo su zatražili reakciju Ministarstva. Njih 32 od 38 članova Nastavničkog vijeća obavijestili su taj resor da školski odbor ne funkcioniše, trenutno ima četiri od propisanih sedam članova. Precizirali su da je Nastavničko vijeće na sjednici u ponedjeljak izglasalo nepovjerenje svojim predstavnicima u Školskom odboru. Zatražili su da se razriješi jedan član zbog neprimjerenog ponašanja.U dopisu su naveli da Školski odbor ne funkcioniše u skladu sa zakonom počev od ostavki dvoje kolega i ,,duplog“ imenovanja jednog člana.

– Ostavku je dala i naša koleginica uz jako precizno obavještenje kakva je situacija, da se njena riječ i kolege koji su predstavljali Nastavničko vijeće nije poštovala već se glasalo i odlučivalo kako direktor zapovijedi. Predsjednik Školskog odbora je napustio isti revoltiran nepravilnostima u radu direktora, a da nije podnio ostavku Ministarstvu koje ga je delegiralo u Školski odbor. Misleći da je to ,,slobodno mjesto u odboru“ direktor predlaže Ministarstvu da prazno mjesto dopuni sa Aleksandrom Rabrenovićem, koji je već član istog kao predstavnik Savjeta roditelja, računajući da će njemu uskoro isteći mandat od dvije godine kada se u septembru bude birao novi Savjet roditelja. Ministarstvo prosvjete, bez ostavke imenovanog predstavnika Ministarstva, imenuje novog predstavnika ne znajući da je on još i danas član Školskog odbora kao delegat Savjeta roditelja – navodi se u dopisu članova Nastavničkog vijeća.

Iz Unije pomoraca i Udruženja pomorskih kapetana iz Kotora reagovali su tražeći da se riješi problem u školi koji narušava njen ugled.

– Jer ako 32 od 38 prisutnih nastavnika negoduje i ukazuje na nepravilnosti u rukovođenju, onda se definitivno može zaključiti da direktor škole ne ispunjava svoje obaveze u skladu za zakonskim normama – naveli su iz Udruženja pomorskih kapetana.

Od maja ove godine primjenjuje se izmijenjeni zakon prema kome direktore škola više ne bira, niti razrješava ministar, već školski odbor.

SEKRETARKA SE BUNILA

Prosvjetni inspektor Vesko Joksimović analizirao je prošle godine rad direktora Petrovića, postupajući po prijavi zaposlene koja se žalila na njegove odluke.

Podnositeljka te inicijative je obavljala poslove administratora za obrazovanje odraslih, a na tu poziciju je zapošljena potom kćerka direktora Petrovića. Inspektor je došao do saznanja da je kćerka direktora suprotno zakonu angažovana i ugovorom da predaje devet časova engleskog jezika do povratka radnice koju zamjenjuje. Ona je preuzeta iz JU Muzička škola iz Tivta.

Sekretarka Srednje pomorske škole Marijana Sundečić je, kako je navedeno u nalazu inspektora Joksimovića, obavještenjem ukazala direktoru Petroviću na nezakonitosti, ali on nije uvažio to mišljenje.

Petrović je kasnije svoju kćerku rasporedio da obavlja poslove radnika administratora za refundaciju đačkih karata, a to mjesto nije ni sistematizovano, niti je odobreno od Ministarstva prosvjete. Za to nepostojeće radno mjesto primala je 120 eura.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: