novo

Gimazijalka Jovana Kotlaja na međunarodnom takmičenju „Young Reporters for the Environment 2024“

Jovana Кotlaja, učenica Gimnazije „Tanasije Pejatović“, učestvuje na međunarodnom takmičenju „Young Reporters for the Environment 2024“

Rad pod nazivom „I ptice na grani su shvatile“, učenice Jovane Кotlaje, osvojio je prvo mjesto na ovogodišnjem takmičenju „Mladi ekoreporteri 2024“, u kategoriji Fotografije kampanje. Mentorke učenici bile su Adisa Malagić, profesorica sociologije, Ljiljana Ranevski, profesorica informatike, i Bisera Bulut, profesorica filozofije.

Prema odluci žirija, a na osnovu plasmana, tematike kojom se bave i ispunjenosti kriterijuma nagrađenih radova, rad naše učenice Jovane Кotlaje biće poslat na međunarodni konkurs „Young Reporters for the Environment 2024“ i predstavljaće Crnu Goru na ovom prestižnom takmičenju.

U prilogu možete pogledati nagrađenu fotografiju i njen opis.

Maska koju golub nosi napravljena je od flastera, plastičnih čepova i točkića stare igračke – od biorazgradivih materijala. Nažalost, i golub je shvatio da je mora nositi kao i njegova vlasnica, jer oboje žive u gradu u kojem su posljedice klimatskih promjena sve izraženije.

Moguća rješenja za smanjenje štetnih uticaja termoelektrana, koje podstiču klimatske promjene, su: postupna tranzicija sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije (solarne, vjetroelektrane i hidroelektrane) i modernizacija postojećih termoelektrana u cilju povećanja energetske efikasnosti. Smanjenje emisije štetnih gasova i postavljanje strožih propisa i standarda mogu doprinijeti smanjenju negativnih efekata termoelektrana na životnu sredinu i zdravlje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: